Görsel Kaynağı: Cemal Emden, Dükkan
Aktüel

Alternatif Sanat Kültür Etkinlikleri ve Kütüphaneler

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 1328

2017 yılı başı itibariyle değerlendirdiğim etkinliklerde daha seçici davranmaya, verilen ücretin/ayrılan zamanın karşılığını almadığım durumlarda hem etkinlik hem de etkinliği düzenleyen kurum/kuruluşa dair net tutum geliştirmeye karar verdim. Uzun bir süre etkinlik sektöründe projelerde yer alan biri olarak, organizatörlerin ve organizasyon şirketlerinin çoğu zaman organizasyonun sağlayacağı katkıdan ziyade elde edecekleri kara odaklanıyor olmalarından rahatsızdım. Elbette bu duruma neden olan etkenleri de göz ardı etmemek lazım. Bu rahatsızlık hem sektörü bırakmama hem de etkinlikleri değerlendirirken farklı kriterleri de karar sürecine dahil etmeme neden oldu. Bu yazıda, ilginizi çekebilecek, harcadığınız kaynağın (para, vakit, enerji, motivasyon…) farkında olan, toplumsal ve kişisel gelişimi hedefleyen kurum ve kuruluşlardan, araştırmalarım için kullandığım kütüphanelerden ve sunulan çeşitli olanaklardan bahseceğim.

Kültür Sanat Etkinlikleri

İstanbul, ulusal ve uluslararası bir çok kurum ve kuruluşun (kültür merkezleri, enstitüler, üniversiteler, belediyeler, sivil toplum kuruluşları vb.) aralıksız etkinlikler düzenlediği oldukça zengin olanaklara sahip büyük şehirlerden biri. Bu etkinliklerin hepsini konu bağlamlarına göre listelemek mümkün değil elbette. Ancak, sitenin ilişkili olduğu konular üzerinden öne çıkan bir kaç mekana referansta bulunabilirim.

Fransız Kültür Merkezi

Fransız Kültür Merkezi – İstanbul

Taksim’de, İstiklal Caddesi girişinde bulunan Institut Français aktif etkinlik takvimine sahip kuruluşlardan biri. Güncel olarak, 15. İstanbul Bienali’nin paralel etkinlikleri arasında yer alan, “yürüme” fikrinden yola çıkan Aylaklar sergisi ve ardından (22-26 Kasım) düzenlenen Sürdürülebilir Yaşam Festivali kapsamında bir çok belgesel ve kısa film gösterimleri son dönemde katıldığım etkinliklerinden bazıları. Etkinlik katılımlarında kayıt şartı gözeten Fransız Kültür Merkezi güncel programı için Etkinik Ajandası sayfasını inceleyebilirsiniz.

İtalyan Kültür Merkezi - İstanbul

İtalyan Kültür Merkezi – İstanbul

İstanbul İtalyan Kültür Merkezi (IIC Istanbul) Beyoğlu, Tepebaşı, Meşrutiyet Caddesi üzerinde yer alıyor. Festivaller ve konserlerle öne çıkan IIC Istanbul’un güncel etkinlik planını Takvim sayfası üzerinden takip edebilirsiniz.

İstanbul Cervantes Enstitüsü

İstanbul Cervantes Enstitüsü

Dil eğitimi ağırlıklı etkinlikler düzenleyen İstanbul Cervantes Enstitüsü Beyoğlu, Taksim Meydanı’nda, İstiklal Caddesi üzerindeki Fransız Konsolosluğu’nun hemen arkasındaki sokakta yer almakta. Enstitünün güncel etkinlik programını Kültürel Etkinlikler sayfasından takip edebilirsiniz.

Salt Galata

Salt Beyoğlu’nun kapanmasının ardından Beyoğlu, Bankalar Caddesi üzerindeki tarihi Osmanlı Bankası binasında etkinlikler ve araştırmalara ev sahipliği yapan Salt Galata her perşembe günü Perşembe Sineması adı altında film gösterimleri gerçekleştirmekte. Ayrıca, sergiler, konuşma ve atölyeler gibi farklı türlerdeki bir çok etkinliği Takvim sayfasından güncel bir şekilde takip etmek mümkün.

Salt Galata - Osmanlı Bankası, Merkez Şubesi

Fiziksel etkinliklerin yanı sıra E-yayınlar ve Web Projects adı altında düzenlenen online etkinlikleri de takip edebilirsiniz.

Salt Araştırma

Diğer yandan Salt Araştırma Ferit F. Şahenk Salonu ve salondaki araştırma olanakları (kaynak, mekan vb.) da çevre, sosyal yaşam ve ekonomik tarih alanlarında araştırmalar yürüten araştırmacıların kullanımına sunulmakta.

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

İstanbul Araştırmaları Enstitüsü

Mimar Guglielmo Semprini tarafından XIX. yüzyıl sonlarında Tepebaşı’nda inşa edilen tarihi bir yapıda hizmet veren İstanbul Araştırmaları Enstitüsü “Galeri”, “Atatürk ve Cumhuriyet Araştırmaları“, “Osmanlı Araştırmaları” ve “Bizans Araştırmaları” bölümlerinin yanı sıra kamuya açık kütüphanesi ve Bilgi-Belge Merkezi’yle araştırmalara oldukça geniş bir kaynak niteliği taşımakta.

İstanbul Beyoğlu’nda 9 uluslararası araştırma merkezinin işbirliği projesi olan Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı üyelerinden biri olan İstanbul Araştırmaları Enstitüsü etkinliklerini Ajanda sayfası altından takip etmek mümkün.

Pera Film

Pera Müzesi bünyesinde Film ve Video Bölümü olarak, aylık dönemler halinde sinema klasiklerinden deneysel film-video örneklerine, animasyon, belgesel ve kısa film türlerine uzanan kapsamlı programlar düzenlemekte. Sergilere paralel olarak oluşturulan güncel programları Pera Film sayfasından görüntüleyebilirsiniz.

Pera Dost Kart

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi tarafından farklı kategoriler altında (genç, aile, plus) sunulan Pera Müzesi Dostu ile müze ve film gösterimlerinden ücretsiz olarak faydalanmak mümkün.

Kadıköy Belediyesi Kültür Sanat Etkinlikleri

Kadıköy Belediyesi Kültür Sanat Portalı altından Barış Manço Kültür Merkezi, Muhtar Özkaya Halk Kütüphanesi, Yeldeğirmeni Sanat, Süreyya Operası dahilindeki etkinlikler takip edilebilir.

BU+ (Boğaziçi Üniversitesi)

BU+ Boğaziçi Üniversitesi bünyesindeki kulüpler, dergiler ve merkezler kapsamında düzenlenen faaliyetlerini üniversite dışından da katılımcılarla paylaşmakta. Dünyanın önde gelen bilim insanlarının davet edildiği Boğaziçi Lectures, uluslararası misafir programı Boğaziçi Chronicles, tiyatro, caz ve performans sanatçılarıyla Kennedy Jazz ve Boğaziçi’nde Performans gibi etkinliklerin yanı sıra Açık Ders ve Kitaplar Arasında ile akademik birikimi akademi dışına taşımakta.

Kütüphaneler

İstanbul Kitaplığı

İstanbul’la ilgili eserleri ve görsel malzemeyi toplamayı amaçlayarak kurulan İstanbul Kitaplığı Çelik Gülersoy Vakfı himayesinde varlığını sürdürmekte.

İBB Atatürk Kitaplığı

umhuriyet döneminin ilk kütüphanelerinden biri olan ve Büyükşehir Belediyesi Kütüphane Müzeler Müdürlüğü’ne bağlı olarak halka ve özel araştırmacılara hizmet veren Atatürk Kitaplığı portföyünde 50.000’e yakın çeşitli yazma, albüm, atlas-harita, takvim, salname, kartpostal’ın yanı sıra gazeteler, Atatürk ve İstanbul’a dair özel koleksiyonlar barındırmakta.

Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı

biblioPera (Beyoğlu Araştırma Merkezleri Ağı), İstanbul Beyoğlu’nda 9 uluslararası araştırma merkezinin bir araya gelerek oluşturduğu bir kütüphane toplu kataloğu projesi olarak araştırma erkezi kütüphanelerinin çok dilli koleksiyonlarını bir araya getirmekte, Sosyal Bilimler, Sanat ve Beşeri Bilimlerde araştırma ve etkinlikler için yeni bir iş birliği platformu olarak hizmet vermektedir.

biblioPera, İstanbul Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Koç Üniversitesi Suna Kıraç Kütüphanesi tarafından yürütülen, İstanbul Araştırmaları Enstitüsü (IAE), Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), SALT Araştırma, Alman Arkeoloji Enstitüsü (Deutsches Archäologisches Institut – DAI), Hollanda Araştırma Enstitüsü (NIT), Fransız Anadolu Araştırmaları Enstitüsü (Institut Français d’Études Anatoliennes – IFEA), Orient-Institut Istanbul, İsveç Araştırma Enstitüsü (SRII) ve Yunanistan Başkonsolosluğu Sismanoglio Megaro’nun ortaklığında geliştirilmektedir.

Mimarlar Odası Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi

1987 yılından itibaren gösterilen yoğun çabanın ürünü olarak Şener Özler Arşiv ve Dokümantasyon Merkezi adı altında hizmet veren özel konulu bir araştırma ve bilgi merkezidir. Milas Kütüphane Otomasyon Sistemi üzerinden erişilebilen kütüphanesi, mekanlar olarak ayrılmış ve görsel-işitsel materyallerin yer aldığı Arşiv ve süreli yayınlarla oldukça zengin ve güncel bir portföy sunmaktadır.

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Kütüphanesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi bünyesinde yer alan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi Kütüphanesi (NGBB Kütüphanesi) botanik ile ilgili bir çok yayınla “ihtisas kütüphanesi” olma amacıyla hareket ediyor.

Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!