Salewa, hem tasarımları hem de ürünlerin sahip olduğu özellikler nedeniyle oldukça beğendiğim markalardan biri. Çantaları ve çadırları oldukça başarılı olan markanın başta ceketleri, taytları olmak üzere kıyafetleri de oldukça kaliteli ve kullanışlı. Teknik ekipmanlar arasında Vayu ve Vert gibi kasklara dağcılık faaliyetlerinde sıklıkla rastlamak mümkün. Markanın batonlarını ve uyku tulumlarını ve termos gibi ekipmanlarını inceleme/deneme imkanım olmadı. Ancak mümkün bir durumda pek çok ürününü denemek amacıyla listemde tuttuğumu da belirtmeliyim.
Salewa
Markanın hikayesi 1935 yılı ortalarında başlıyor. 21 Haziran 1948 yılındaki mali reform Salewa ve Batı Almanya için yeni bir başlangıç oluşturur. Bir kaç yıl boyunca üretilen fotoğraf çantaları önemli bir satış kalemiyken sırt çantaları, deriden yapılmış futbol topları da ürün yelpazesinde dahil olur. Fındık ağaçlarından yapılmış kayak ski polleri büyük bir satış hacmi oluşturması da çeşitliliğin daha da genişletilmesi için uygun bir zemin oluşturur. Ürün çeşitliliği sonraki yıllarda pek çok faaliyette Salewa ürünlerinin görülmesinin de zeminini oluşturur. Bunlardan ilki 1955 yılında Hermann Huber için özel olarak hazırlanan sırt çantası ve Andes ekspedisyonunu için gerekli olan diğer ürünlerdir.

1960’lar ürünlerde daha fazla teknolojik müdahalenin olduğu bir dönem haline gelir. Ayarlanabilir Salewa classic light crampon yeni bir standart oluşturmasının yanı sıra aynı zamanda Salewa’nın en başarılı ürünü haline de gelir. Diğer yandan, bir endüstri standardı haline gelen boru şekilli buz vidası ile alpine etkinliklerin en inovatif ve ünlü markası olarak uluslararası bir bilinirliğe kavuşur.
1979 yılında kartal imgesi ürünlerin kalitesini ve performansını yansıtacak şekilde logo olarak kullanılmaya başlanır. Yine bu yıl Sierra dome çadırı satışa sunulur. 1985 yılı üzücü bir olayla anılır. Reinhold Messner ve Kurt Albert ile güçlü bir işbirliği içinde, çok sayıda yeni fikir ekspedisyonlarda test edilir. Bu yıl Siegfried Messner Stabelerturm’da yıldırımın yol açtığı ölümcül bir kazaya uğrar.
Başarılarla anılan marka 1990 yılında Heiner Oberrauch‘a ait olan Oberalp Grubu tarafından satın alınır ve genel merkez Bolzano’ya taşınır.
Salewa’nın Teknoloji Yaklaşımı
1994 yılında “yarı ağırlık – çifte direnç” hedefinin bir sonucu olarak dünyanın en hafif helmet’i olan Helyum’un geliştirilir. Bu hedef sonraki yıllarda yeni ürünlerde de kendini gösterir. 2001 yılında Salewa hafif bir koleksiyon geliştirir. Sub 33 carabiner (33 gr) ve Ultra Jacket (350 gr) bu koleksiyonda yer alan ürünlerdendir.
2002 yılında ilk perakende mağazası Finale Ligure‘da açılır. 2003 yılında marka Fransa ve İspanya’da başarılı ortaklıklar gerçekleştirir. Bu sayede marka dağcılık ve outdoor etkinliklerinde Avrupa pazarında etkili bir strateji izler. Pazarda artan bilinirlik ve başarılı ürünlerle birlikte 2005 yılında Salewa Footwear bölümünü kurar. 2007 yılında Kuzey Amerika pazarında daha etkili olabilmek amacıyla Boulder, Colorado’da yeni şubeler açan Salewa, Kore’de Asya pazarına etkili bir giriş yapmak amacıyla yerel işbirlikleri kurarak pek çok şube açar. Yine bu yıl Polonya’da da alpine faaliyetlere odaklanan adımlar atar.
2011 yılında Bolzano’da dünya standartlarında tırmanış salonu, merkezi depo ve ofis alanlarının olduğu grup merkezini açar. 2014 yılında global bir marka anlayışıyla yeni bir logo ve kurumsal kimlikle doğa severlerin karşısına çıkan Salewa, 30 ülkede ve 2.500’ün üzerinde mağazada ürünleri bulunan bir marka haline gelir. Alpine ürünlerde dünya lideri konumuna ulaşan marka 2015 yılında yeni yaz koleksiyonunda yeni logo ve tasarım anlayışını sporcularla buluşturur. Kendini müşteri odaklı fonksiyonal ve teknik dağcılık markası olarak ifade eden Salewa güncel olarak müşterilerinin bildirimlerinin yanı sıra desteklediği 18 atlet tarafından aktarılan fikirler ve üretilen projelerle oldukça yenilikçi ve dinamik bir strateji izlemekte. Markanın Türkiye distribütörlüğünü Kar Spor yapmakta.

Güncel durumda sahip olduğum çanta SALEWA – Cammino 50+10 ve çantayı alır almaz denemek amacıyla Yalova-Orhangazi gezisini yapmıştım. Elbette 2 günlük bir etkinlik tam olarak doğru bir referans olmazdı. Son olarak Karia Yolu / Knidos-Murdala arasında kullandığım çantada oldukça memnunum. Diğer yandan inceleme imkanım olan 1.8 kg ağırlığındaki Salewa Alptrek 50L kesinlikle kullanmak isteyeceğim çantalardan biri. Çantanın Türkiye satış fiyatı 700-900 TL aralığında. Vegan ürünler arasında yer alan, günlük kullanım ve hiking etkinlikleri için önerebileceğim 328 gr ağırlığındaki Salewa Multi Track Gore-Tex ayakkabı ve Salewa Litetrek Pro II çadır ise bir diğer beğendiğim ürünleri. 1.9 kg ağırlığındaki çadır oldukça yüksek bir dayanıma ve kurulum basitliğine sahip. Çadırın Türkiye fiyatı 2.500-2.800 TL aralığında.