Görsel Kaynağı: The limits of speed limits
Aktüel

MPH (Miles Per Hour) Nedir?

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 458

Knot ve bofor ile ilgili yazılara MPH (Mil bölü saat) ile devam edelim. MPH (veya mph) miles per hour kısaltması olarak, ABD ve Birleşik Krallık’ta kullanılan resmi hız birimidir ve 1 saatte alınan mil (mile) cinsinden hız birimini ifade eder. Ülkemizde ise yoğunlukla KMH (Kilometre bölü saat / Kilometres per hour / kph) kullanılmaktadır. Aşağıda farklı birimleri tablo olarak ayrıca paylaşıyorum.

Birim Karşılık
1 mil 1.609344 km
1 kph ≈ 0.621 mph
1 mph 1.609344 kph (~1.61 kph)
1 mph 0.868976 knot

Ek olarak, deniz mili ile kara mili arasındaki farklılıktan da bahsetmek gerekir.

Deniz Mili

Deniz mili, deniz ve hava ulaşımında mesafeyi ifade etmek için kullanılan özel bir birimdir. Acnak, deniz mili Uluslararası Birimler Sistemi (Fransızca Système international d’unités / kısaca SI)’ne dahil değildir. Buna rağmen Dünya’nın dairesel yapısını dikkate aldığı için tercih edilmektedir. 1 deniz mili bir meridyen üzerindeki bir dakikalık yayın uzunluğuna eşittir.

Dünya’yı Ekvator hizasından ikiye ayırdığımızı ve elde ettiğimiz çemberi 360 dereceye ve elde ettiğimiz dereceleri de tekrar 60 dakikaya böldüğümüzü düşünelim. Bu durumda, elde ettiğimiz bir dakikalık yayın ortalama uzunluğu bir deniz milini olarak ifade edilecektir. Tabi burada varsayımsal olarak ilerlemekteyiz. Çünkü, kutuplardaki basıklık nedeniyle Dünya’nın şekli tam bir küre değildir ve bu nedenle 1 dakikalık yayın uzunluğu Ekvator’dan kutuplara doğru gittikçe değişecektir. Bu nedenle, 1929’da düzenlenen ilk Uluslararası Hidrografi Konferansı (First International Extraordinary Hydrographic Conference)’nda uluslararası deniz milinin (international nautical mile) değeri 1.852 metre olarak kabul edilmiştir.

Kara Mili

Kara mili deniz milinden farklı olarak iki nokta arasındaki doğrusal uzaklığı ifade eder.

Bisikletle Ulaşım

Motorsuz bisikletlerde kph ve mph olarak birimler ülkeden ülkeye farklılık gösterebilmektedir. Bu nedenle tabelalardaki hız sınırlandırmalarında yer alan birimlere ayrıca dikkat etmek gerekir. Örneğin, Türkiye’de motorsuz bisikletin yerleşim yeri içinde hız sınırı yasal olarak 30 kph (18 mph), yerleşim yeri dışında, şehirlerarası çift yönlü karayollarında ve bölünmüş yollarda 45 kph (~28 mph) olarak sınırlandırılmıştır. Otoyollarda ise bisiklet kullanımı yasaktır. Bisiklet yolları için ise hız sınırı azami 25 kph (15 mph) olarak uygulanır. Şehir içinde bisikletle ortalama yapılabilecek sürdürülebilir hız aralığını 13-18 mph olarak düşünebiliriz.

Küçük hesaplar yapmak isteyenlere son bir not daha; 16″ ortalama lastik çevresi (approximate tire circumference) 1.265-1.330 mm, 24″ için ise ortalama değerler 1.900-1.980 mm aralığındadır.

Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!