Görsel Kaynağı: Wikipedia @Perseids
Aktüel

Perseid Meteor Yağmurları

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 763

Ağustos ayının ortalarında oldukça şahane ve etkileyici bir gök olaylarından belki de en popüleri olan Perseid (Perseus soyundan gelenler) Meteor Yağmuru‘na tanık olacağız. Perseids ya da Perseid Gök Taşı Yağmuru olarak da isimlendirilen Perseid meteor yağmurları, Güneş çevresinde 130 yılda bir tur atan Swift-Tuttle kuyrukluyıldızının yörüngesinde bıraktığı kalıntılardır.

A long exposure photo of the 2012 Perseid shower. The very honest man

Perseid Meteor Yağmurları

Dünya’nın yakınlarından geçen Swift-Tuttle isimli kuyruklu yıldızının ardında kalan bu kalıntılar her yıl Temmuz sonu – Ağustos başı Dünya’dan rahatlıkla görüntülebilmektedir. İsmini gözlemlenlendikleri Perseus Takımyıldızı bölgesinden alan meteor yağmurunun bu kadar popüler olmasının nedeni de saatte 50-75 adet gök taşının açık yaz günlerine denk gelmesi ve özel ekipmanlar olmadan görüntülebilmesi elbette. Bu yıl 13 Temmuz – 26 Ağustos tarihlerinde etkin olan Perseid Gök Taşı Yağmuru bir çok noktadan rahatlıkla görülebilmekte. Yapmanız gereken şehir ışıklarından uzak, mümkün olduğunca yüksek ve ışıksız bir noktada gece vakti gökyüzünü izlemek. “Yıldız Kayması” olarak adlandırılan, esasında Dünya’nın kütle çekimi etkisiyle irili ufaklı taşların 160.000 kilometre gibi bir hızla savrulması ve atmosferin üst katmanında tutuşması sonucu oluşan görüntü her turda biraz daha sıklığı azalacak şekilde devam etmekte. Hazır fırsat varken, kaçırmamanız öneririm.

Dünya ile kuyrukluyıldızın yörüngesinin kesişmesi Comet Swift–Tuttle @wikipedia

Perseid Meteor Yağmurları Ne Zaman Gerçekleşiyor?

Temmuz-Ağustos ayları arasında, her döngüde farklı enkaz alanı içerisinden geçtiğimiz, kimi zaman ortalama 100 adete kadar yoğunluğun değiştiği döngülerden kimi zaman çok daha az yoğunlukta enkaz alanına da maruz kalınabilmekte. Örneğin, 2016 yılı döngüsünde, en yoğun 12-13 Temmuz gecesi görüntülenebilecek olan meteor yağmuru ortalama 50-60 adet olarak ön görülmekte. 2004 yılında saat başına 200 adetten fazla görüntülenebilen meteorlar 2011 yılında ise saat başına 58 adet görüntülenebilmiş durumda. Bu nedenle özellikle ışıkların az, gecenin en koyu olduğu vakitlerde, yüksek bir nokta belirlemek için şimdiden plan yapmanız gayet uygun olacaktır. Kuyrukluyıldızların ardında bıraktığı enkazın teorik modellerine bakıldığında, göktaşları en net şekilde Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece TSİ 03.30 ile Perşembe öğleden sonra 4 arasında görüleceğini söylemek mümkün. Eğer fotoğraf çekmek gibi bir niyetiniz var ise, şimdiden tripod (üçayak)’unuzu hazırlayıp bir kaç deneme fena olmayacaktır.

12-13 Ağustos 2016

Bulunduğunuz şehir, bölgedeki en karanlık noktayı belirlediyseniz eğer geriye kalan sırtınızı çimenlere yaslamak ve beklemek. Gerisi gök taşlarına kalan görsel şölenin tadını çıkarmanız an meselesi. Aksi durumda, şehir ışıkları arasından meteor yağmurunu izlemeye çalıştığınızda gökyüzünü çok fazla aydınlık olacağı için bir çoğunu net bir şekilde görmeniz mümkün olmayabilir. Şayet, başka seçeneceğiniz yoksa en azından gözünüzü karanlığa alıştırın, çatı ya da balkona çıkıp bir şekilde sokak ışıklarından uzak bir noktada şansınızı deneyebilirsiniz. Tabi, bu durumda fotoğraf makinesi ile çekim yapmak ve tatmin edici sonuçlar elde etmek bir hayli zor olabilir.

The Perseid meteor shower continues Thursday night. Here’s how to watch it. vox

İstanbul İçi ve İstanbul’a Yakın Noktalar

İstanbul sınırları içerisine Şile, Ağva, Riva, Kilyos, Rumeli Hisası, Anadolu Hisarı, Adalar, Beykoz, Çatalca şehir ışıklarının en az olduğu, denize yakın noktalar olarak tercih edebileceğiniz lokasyonlar olarak önerim olacaktır. Kamp alanlarında konaklayarak ormanın içerisinde, ışık ve gürültüden uzak bir şekilde de meteor yağmuruna özel bir etkinlik de planlamanız olası elbette.

Kaynakça nedir?
  1. Wikipedia @Perseids
  2. Perseid Meteor Yağmuru
  3. Perseid Meteor Shower Gets a Boost from Dark Moon, Jupiter
  4. Bu Gece Perseid Göktaşı Yağmurunu Kaçırmayın!
Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!