Planlanan Etkinlikler

Aşağıda planladığım yürüyüşleri ve diğer etkinliklerin listesi yer almakta. Herhangi bir zaman hedefim yok, mümkün olan her fırsatta listedeki etkinlikleri tamamlayıp deneyimlerimi paylaşacağım. Etaplara katılmak isterseniz ayrıca iletişim formu üzerinden temasa geçebilirsiniz. Listede yer almayan rota önerilerinizi memnuniyetle değerlendirmek isterim.

Doğa Yürüyüşleri

Kültür Rotaları

Kültür Rotaları Derneği tarafından Türkiye’nin mevcut kültür varlıklarına katkıda bulunmak amacı ile hazırlanmış rotalardır. Kültürel olarak var olan rotaların korunması (rotaların tamamı 12.000 kilometreden fazla yapıyor), geliştirilmesi ve tanımının yanı sıra yeni rota oluşumlarını da destekleyen Kültür Rotaları Derneği, Temmuz 2012’den bu güne toplamda 10 kırılım içerisinde 17 farklı rota ile ilgili çalışmalar yürütmektedir. Aşağıda da listesi göreceğiniz bu rotalar ile ilgili gelişmeleri de ayrıca takip ediyor ve paylaşıyor olacağım.

Kültür Rotaları

İki Deniz Arası (Between Two Seas)
Tamamlandı

Serkan Taycan tarafından başlatılmış ve 13. İstanbul Bienali tarafından da desteklenmiş olan İki Deniz Arası, Karadeniz ile Marmara denizleri arasında toplamda 4 gün süren bir yürüyüş rotasıdır.

Her biri 1 günlük yürüyüşlerle, ortalama 15 km’lik 4 parçadan oluşan ve toplam uzunluğu 60 km’ye varan rota şehrin en dışından merkezine katman katman ilerlemektedir. Orman ve kırsal alanların yanı sıra su havzalarından geçerek şehrin merkezine ulaşılan güzergah boyunca İstanbul’un son yıllardaki ekolojik ve sosyal değişimine de tanık olunmaktadır. Linyit ocakları, yeni havalimanı bölgesi, 3. Köprü, hafriyat atık alanları, sanayi ve toplu konut alanları gibi bir çok noktanın yanı sıra İstanbul’un en eski yerleşimi Yarımburgaz Mağarası, kent bostanları gibi kültür ve tarih değeri yüksek dokuları da barındıran İki Deniz Arası bu anlamda doğa yürüyüşçüleri ile sınırlı kalmayacak nitelikleri ile kent kimliğine sahip çıkmak isteyen herkesin de görmesi gereken kültür rotaları arasında yer almakta.

İstiklal Yolu (Independence Way)
Tamamlandı

Valiliğin desteğiyle İnebolu, Türk Ocağı’ndan Kastamonu, Cumhuriyet Meydanı’na kadar Ersin Demirel tarafından işaretlenmiş 95 km.’lik yol Kurtuluş Mücadelesi içerisinde halkın Karadeniz kıyılarından Ankara’ya cephanelik taşıdıkları kağnı yolu üzerine kurulu.

İnebolu sahilinden Küre ve Seydiler’e uğrayarak toplamda 2-2.5 günde Kastamonu Cumhuriyet Meydanı’na vardığım yürüyüş boyunca tipik Karadeniz iklimi ve doğal güzelliklerinin arasında keyifli bir kaç gün geçirdim.

Likya Yolu (Lycian Way)
Kısmi tamamlandı

2015, Eylül ayı itibariyle Hisarönü‘nden Aperlai‘ye kadarki etapları tamamladığım Likya Yolu‘nun Kekova‘dan Hisarçandır‘a kalan etaplarını da farklı bir mevsimde görmek istediğim için kenarda tutuyorum. Aklımda sonbahar ve kış döneminin olduğu bu parkuru tamamlayıp notlarımı ayrı bir zamanda tamamlamak için sabırsızlandığım da bir gerçek…

Karia Yolu (Carian Trail)
Kısmi tamamlandı

27 Ağustos – 07 Eylül 2017, Bozburun Yarımadası etapları, ardından Datça Yarımadası kuzey rotalarını Knidos’a kadar yürüdüm. Detaylar ile ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

25 Ağustos – 29 Temmuz 2018, Datça Yarımadası etaplarını kaldığım noktadan (Knidos), Murdala‘ya kadar yürüdüm.

Sultanlar Yolu (Suntans Trail)
Kısmi tamamlandı

İstanbul’dan başlayan, Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529 yılında bölgedeki iktidar mücadelesini yönlendirmek ve sınırları kontrollü bir şekilde genişletebilmek amacıyla ilk defa Viyana’ya doğru hareket ettiği ilk sefer (I. Viyana Kuşatması, 1529) üzerine kurulu ve Viyana, Neugebäude Palace (Schloss Neugebäude)’da son bulan rotanın Türkiye etabını tamamladım. Detaylar ile ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

Diğer Rotalar

Organik Yolculuk
Tamamlandı

2015, Eylül’de İETT‘nin duyurusu ile farkındalık çalışmalarının yürütüldüğü Köy Hatları uygulaması köylere sağlanan ulaşım ile köy pazarlarından organik ürün alışverişinin desteklenmesine olanak sağlamakta. Tabi, duyurulduğu kadar yeni ve özel bir durum yok. Bir çok köyde bu yönde bir çalışma da bulunmamakta. Köylüler hali hazırda kendi evlerinden süt, yumurta vb. satışlar yaptıkları için köy pazarları dışında, ki bu günler köyden köye farklılık gösteriyor, nereden ne alabileceğiniz çok belirgin şekilde belirtilmiyor. Buna ek olarak, duyuruda tek hatla istenen köye ulaşılabileceği yönünde bir algı var ki, gerçekle yakından uzaktan alakası yok. Zaten ilgili köye yakınsanız sizin için özel bir değer taşımayan bu hatlar, uzak bölgelerden gelenler için bölgeye ve zamana bağlı olarak eziyete dönebiliyor.

Yalova Ekoturizminde Trekking Parkurları
Kısmi tamamlandı

Durum: Aktoprak-Keramet ve Keramet – Sugören etaplarını tamamladım.
Yalova‘daki Yalova Ekoturizminde Trekking Parkurları Orman ve Su İşleri Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü projelerinden biri. Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA)‘nın Doğrudan Faaliyet Desteği ile İl Çevre ve Orman Müdürlüğümüzce (Mülga) Yalova genelindeki yürüyüş parkurlarının tespiti edilmesi ve “biyoçeşitlilik” konusuna farkındalık yaratması amacıyla yürütülmekte. Eylül, 2011’de yayınlanan kitapçıkta toplamda 10 farklı parkur bulunmakta. Birbirine yakın rotaları birleştirerek oluşturduğum 2 ana rota bulunmakta. İlk olarak, Sonbahar için gayet uygun bir rota olduğunu düşündüğüm, oluşturduğum ilk ana rota olan Keramet – Sugören – Elmalık – Soğucak – Güneyköy – Hamzalı rotasına yürüyüp notlandıracağım. Detaylar ile ilgili yazılara buradan ulaşabilirsiniz.

İstanbul’un Adaları
Tamamlandı

İstanbul sınırları içerisinde ancak bir o kadar da hem iklim hem de bitki özellikleriyle bir o kadar farklı bir alan. Din adamları, imparatorları, sürgünleri, inzivaları, yangınlarıyla tarihin her döneminde yer almış Prens Adaları olarak da adlandırılan İstanbul’un adalarına dair yürüyüş ve bisiklet için uygun bir rota kaydı oluşturmak istiyordum ve nihayet tamamladım.

Sıradaki Rotalar
  • Kültür Rotası / Aziz Paul Yolu (The St. Paul Trail)
  • Kültür Rotası / The ECO Trails
  • Kültür Rotası / Kaçkarlar
  • Kültür Rotası / Evliya Çelebi Yolu
  • Kültür Rotası / Via Egnatia
  • Kültür Rotası / Gastronomi Yolu
  • Kültür Rotası / Yenice Orman Yolları
  • Kültür Rotası / Frig Yolu
  • Kültür Rotası / Hz. İbrahim Yolu
  • Kültür Rotası / İbrahim Yolu
  • Kültür Rotası / Hitit Yolu
  • Kültür Rotası / Küre Dağları
  • Kültür Rotası / Sarıkamış Parkurları
  • Kültür Rotası / El Caminı De Santiago (St. James Yolu)
  • Kültür Rotası / Berchtesgaden Ulusal Parkı
  • Kültür Rotası / Ağrı Dağı
  • Kültür Rotası / Tre Cime
  • Kültür Rotası / Mont Blanc
  • Kültür Rotası / Pulpit Rock
  • Kültür Rotası / İzlanda Kaplıcalar
  • Kültür Rotası / Walkers’ Haute
  • Diğer Rotalar / Kars Ani Harabeleri
  • Diğer Rotalar / Kayseri Rotaları
  • Diğer Rotalar / Kibyratis Yolu
  • Diğer Rotalar / Efes Mimas Yolu
  • Diğer Rotalar / Mysia Yolları
  • Diğer Rotalar / Anabasis Yolu

Ekolojik Çiftlik Ziyaretleri

TaTuTa Nedir? başlıklı yazıda da değindiğim gibi, başta Buğday Derneği projesi olan TaTuTa‘ya dahil olan ve yürüyüş rotama yakın olan ev sahipleri olmak üzere ekolojik üretim yapan çiftlikleri ziyaret edip, gönüllü olarak yardım edebileceğim konularda yardımcı olmak amacıyla yaptığım gezileri bu başlık altından takip edebilirsiniz.


İlgili Sayfalar

Kategoriler

08-11-2018

Destekte Bulun!

04-09-2018

Instagram

That was so sketchy on Instagram