Doğa Turizm Rotaları

Yalova Mavi-Yeşil Seyir Yolu

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 1084

İstanbul etrafındaki rotalar yakınlıkları ve ulaşım kolaylıkları sebebiyle sıklıkla tercih ettiğim rotalar arasında yer alıyor. Elbette İstanbul’daki yürüyüş rotaları ve ormanlar ile kıyaslandığında çok çok çok çok daha sakinler. Sıklıkla söylediğim bir söz vardır; İstanbul’da yaşayanların çoğu için ağaç dibi/yeşillik demek mangal yapılacak bir alan demek. Belgrad Ormanı ziyaretlerimi araba trafiği nedeniyle yolların kilitlenmesi, bisiklet için bile geçişin mümkün olmaması, ören yeri dışında ormanlık alanda mangalların yapılması, çöplerin ulu orta bırakılması, görevlilerin yetersiz ve çoğu zaman çaresiz kalmaları gibi sebeplerden dolayı mümkün olduğu kadar erken saatlerde ve hafta içi gerçekleştirmeye özen gösteriyorum. Yalova bu anlamda oldukça güzel bir alternatif. Pendik ve Yenikapı‘dan İDO (İstanbul Deniz Otobüsleri) ile Yalova’ya ortalama 75 dakika gibi bir sürede ulaşmak mümkün.

Yalova Mavi-Yeşil Yol

Yalova Mavi-Yeşil Yol

Yalova Mavi Yeşil Seyir Yolu

Yalova Ekoturizminde Trekking Parkurları başlıklı yazımda değindiğim rotaların yanı sıra Yalova Mavi-Yeşil Yol (Mavi Yeşil Seyir Yolu) adında ayrı bir rota daha barındırmakta. İşin üzücü yanı her iki projenin de kaderine terk edilmiş olması. Öyle ki, Yalova İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü bünyesindeki Trekking Parkurları sayfası dahi çalışmamakta. Konuyla ilgili olarak Yalova Doğa Yürüyüşü Parkurları: Tevfikiye – Keramet başlıklı yazıda tabelalara dair de güncel durumu aktarmıştım. Mavi-Yeşil Yol ise daha da vahim durumda. Yalova’dan Orhangazi’ye Mavi-Yeşil Yol itibariyle de son paylaşımımı okuyabilirsiniz.

Peki, nasıl başladı bu proje, amacı neydi sonuçta ne oldu?

Öncelikle proje hakkında resmi bir sayfaya ulaşmak söz konusu değil. Sadece projenin duyurulduğu döneme istinaden haberler ve bu rotayı turlayan gezginler vasıtasıyla bilgi edinebiliyorsunuz.

Proje, 2006 yılı Yalova Ekonomik, Sosyal ve Kültürel İşbirliği Konseyi‘nin en önemli projeleri arasında gösterilmiş, tanıtımı dönemin Yalova Valisi Yusuf Erbay tarafından şu sözlerle gerçekleştirilmiştir: “Yalova bir turizm ilidir. Bünyesinde tarihi ve doğal bir çok güzelliği barındırır. Ancak ulaşamadığınız güzellikler hiçbir zaman için turizm anlamında bir değer ihtiva etmez. Bu anlamda Mavi-Yeşil Yol ilin sahip olduğu bu potansiyelleri değere dönüştürecek bir projedir. Şu anda yolun omurgası oluşmuş ancak çalışmalar bitmemiştir. Bu yol Altınova ilçemizin Hersek Köyün’den başlayarak Armutlu ilçesinde tamamlanan bağlantı yollarıyla 200 km’lik bir projedir. Ayrıca bu proje doğa dostu bir projedir. Bu 200 km’lik yolun yapımı esnasında güzergah üzerindeki ormanlara zarar vermemeye çalışıyor ve doğal bitki örtüsünü de koruyoruz. Projemiz tamamlandığında ilimize turizm amaçlı gelen bir kişi aracıyla ilin bir ucundan girip diğer ucundan çıkabilecek ve ilin tüm zenginliklerini de hiç zorlanmadan görme ve yaşama imkanına kavuşacak“. 2007 yılı itibariyle il ve çevresinde yürütülen çalışmalarla bilinirlik sağlayan rota zamanla kaderine terk edilmiş durumda. Var olan tabelalar bir şekilde varlıklarını koruyabilmekte ancak başta yollar olmak üzere değişimlere adapte olabildiklerini, güncellendiklerini söylemek güç.

Proje ülke çapında uygulamaya konulan KÖYDES Projesi (Köylerin Altyapısının Desteklenmesi Projesi) ile ilişkili. Tabi, KÖYDES’e dair de detaylara ulaşmak pek mümkün olmadı. KÖYDES Projesi’ni özetle ifade etmek gerekirse, İçişleri Bakanlığı‘nca 2005 yılında başlatılan, kaynak yetersizliği sebebiyle mevcut yatırım programlarında kapsama alınmayan köylerin ve bağlılarının, içme suyu ve yol sorunlarının Vali ve Kaymakamlar önderliğinde İl Özel İdareleri ve Köylere Hizmet Götürme Birlikleri aracılığı ile mahalli imkan ve kabiliyetlerin verimli bir şekilde kullanılarak kısa sürede ve düşük maliyetle çözülmesi sağlamak. Mavi-Yeşil Yol da bu anlamda Yalova köylerinin yol, su ve kanalizasyon sorunlarının aşılmasına önemli katkılarda bulunulması hedeflenerek oluşturulmuş bir proje.

Mavi-Yeşil Yol İzmit tarafında, Altınova, Hersek Köyü ile başlayıp, Armutlu ilçesinde tamamlanan 127 km’lik bir uzunluğa sahip. 62 km bağlantı yolları ile toplamda 189 km’yi bulmakta. Pek çok doğal, tarihi ve turistik güzelliği barındıran rota trekking, bisiklet ve motor turları için oldukça uygun.

Hersekzade Camii (17. yy), Karadere Köyü’ndeki Çobankale Anıtı, Taşköprü, görülmesi gereken tarihi zenginliklerden.

Yalova Merkez Elmalık, Sugören, Güneyköy ve Kurtköy başlangıç için ideal. Bu etap için yayınladığım Yalova Ekoturizminde Trekking Parkurları‘nda pek çok detay bulabilirsiniz. Bölgedeki mağaraları, yüzlerce yıllık çınarları görülebilir, Çınarlı Yol’da ilerlerken, Samanlı Köyü sınırlarında Hayrettin Karaca tarafından, 1980 yılında, 13,5 hektar arazi üzerinde kurulmuş, binbir çeşit çiçek ve ağacın yer aldığı Karaca Arboretumu‘nu ziyaret edebilirsiniz. Elbette Termal Kaplıcaları’ndan da bahsetmeden olmaz! Hazır kaplıcalara kadar gelmişken bu bölgedeki Atatürk Köşkü, Atatürk’ün yeniden birebir inşa edilen sineması ve Termal Üvezpınar’dan yaklaşık 8 km uzaklıktaki Sudüşen Şelalesi’ne de uğramak mümkün. Unutmadan bölge Hoşgörü Yolu ve Evliya Çelebi Yolu gibi kültür rotalarıyla temas halinde.

Yalova - Delmece Yaylası

Yalova – Delmece Yaylası

Termal’in ardından Çınarcık’ın Ortaburun, Çalıca ve Teşvikiye köylerinden Armutlu’nun Selimiye, Hayriye, Mecidiye köylerine devam edilebilir. Çınarcık’taki Kent Ormanı, Teşvikiye’deki Erikli ve Delmece Yaylaları da elbette es geçilmemeli. Çoğu bölgeye asfalt üzerinden ulaşım mümkün. Bu konuda olumsuz değerlendirmelere sahip olduğumu peşinen belirtmeliyim. Nasıl olsa, rota boyunca bir yandan doğal ve kültürel zenginliklerin keyfini çıkarırken bir yandan da insanın doğa ile olan ilişkisine tanıklık edeceksiniz. Bu yazı vesilesiyle rota hakkında bilgi edinmiş iseniz ricam doğal olanı olduğu gibi bırakmanız.

Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!