Desteklediklerim

Katılımcı, eşitlikçi anlayışla fark yaratmaya çalışan onlarca, yüzlerce insanın, fikrin, rengin bir araya geldiği oluşumlar, bir şekilde temas ettiğim, üyesi olduğum dernekler, gönüllüsü olduğum organizasyonlara dair bir listeyi aşağıda iletiyorum.

En iyi insanları yaratan şeyi şimdi anlıyorum.
Bu, açık havada büyümek, toprakla iç içe yemek yemek ve uyumaktır.Walt Whitman

İçeriklerde yeri geldikçe ayrıca detaylandırdığım her başlığa ayrı ayrı vakit geçirmeniz temennim elbette. Ön yargıların olmadığı, bilimden, sanattan, eşitlikten ve anlayıştan uzaklaşmayan bir toplum için en ufak desteğin ne kadar kıymetli olabileceğini tahmin bile edemezsiniz.

Adım Adım Oluşumu
adimadim.org, 2008 yılı Mart’ında, yurtdışında “charity run” olarak bilinen ve kolektif olarak organize olan ve gelişen yardımseverlik koşusunu Türkiye’de tanıtmak ve yaygınlaştırmak için kurulan ilk sivil toplum oluşumudur. Oluşum, temelde koşu olmak üzere daha bir çok spor dalı (yüzme, bisiklet, dağcılık gibi) üzerinden önemli sosyal sorumluluk projelerine maddi kaynak sağlamak ve tanıtım desteği oluşturmaktadır. 2016 yılı itibariyle 13 bin gönüllü koşucusu ve 111 bin bağışçı aracılığıyla bünyesinde yer alan STK’Lara 14.5 milyon TL’ye yakın kaynak sağlamıştır.

Adım Adım Oluşumu

Kişilerden veya kurumlardan, doğrudan elden veya banka hesabına yatırılmak suretiyle para almayan Adım Adım Oluşumu, bağışların desteklenen Sivil Toplum Kuruluşu’nun paylaştığı banka hesabı üzerinden işlem yapılmasını önermektedir. Detaylı bilgiyi Adım Adım Nedir? sayfasından edinebilirsiniz.

Ankaradbb
ankaradbb.wordpress.com, özellikle son yıllarda farkına vardık ki, endüstriyel gıdaların ne bize ne de gezegenimize bir olumlu etkisi bulunmakta. Hatta, açlığa çare olarak kimi zaman medyada yer alan tüm çözüm önerilerinin de aksine açlığı, sefaleti ve kirliliği artırıcı özellikler barındırdığı ortaya çıkalı çok zaman da olmadı… Dolayısıyla, bu olumsuz etkiler konusunda yeterince bilgi paylaşımının yapılması için kolları sıvamak gerekiyordu. İşte bu noktada ortaya çıkan oluşumlardan biri olan Ankara Doğal Besin, Bilinçli Beslenme Grubu örgütlü çözümler üretmek, paylaşım ve katılımcı bir organizasyon yapısı oluşturabilmek için harekete geçti.

Tüm bu süreç içerisinde gördük ki, yediklerimizle ilgili ne kadar bilinçlenirsek;

  • Besleyici ve sağlıklı gıdalar sayesinde ilaçlara daha az muhtaç olur (duruma göre belki de hiç gerek duymaz) ve dengeli beslenebilir,
  • Besinlerin üretimi ve kullanımı arasındaki aracılık aşamalarını ortadan kaldırarak, ekonomik yönden zor durumda olan çiftçilere destek olabilir ve zamanla daha ucuza sağlıklı besin edinmeye başlayabilir,
  • Doğanın ve biyo-çeşitliliğin korunmasına katkı sağlayabiliriz.
DBB Grubu
Topluluk Destekli Üretim (TDÜ) biçimlerini destekleyen bir “Katılımcı Onay Sistemi“dir (KOS). Yani, doğa dostu yöntemlerle üretilen sağlıklı besinlere aracısız şekilde ulaşmak isteyen ve bunun için sorumluluk alan bireylerden oluşur. Aracısız ve dinamik olan bu iletişim sayesinde, duyarlı üreticilerle alıcılar daha sağlıklı ve güven üzerine kurulu bir ilişkiler ağına da zemin sağlayabilmektedirler.

Doğal Besin, Bilinçli Beslenme, herhangi bir lojistik hizmet sunmadan, isteyen herkesin üreticilerden bireysel veya toplu siparişlerde bulunabilmesini ve yine ödemeyi de aynı şekilde, doğrudan üreticiye yapmasını mümkün kılmaktadır. Tüm grup katılımcıları ürünlerin nakliyesi ve teslimiyle ilgili olarak kolektif ve ortak siparişler, mekan sağlama, topluluk destekli üretim grupları gibi yenilikçi çözümler geliştirmeye ve yardımlaşmaya teşvik edilmektedir. Bu iletişimin ve koordinasyonun tamamı için, Ankara’da ikamet eden ve doğal ürünlere erişim sağlamak isteyen kişiler bir e-posta listesi kullanılmaktadır. Listede grup moderatörleri tarafından onaylanmış olan üreticiler yer almaktadır. Liste bilgi ya da fikir paylaşımından çok pratiğe, yani doğal ürünlerin DBB üreticilerinden temin edilmesini kolaylaştırmaya yöneliktir.

Aracısız Doğal Ürün Ağı
ekoada.wordpress.com, artık aktif olmayan, benzer oluşumlara örnek teşkil etmek amacıyla yayında olan, doğa dostu üretim yapan üreticilerin oluşturduğu bir platform tasarısı olarak ifade edilebilir. Doğaya, yaşama saygılı, ekolojik üretim yapan kişi ve çiftliklerin tanıtılmasını, doğal ve sağlıklı ürünlere aracısız erişimi sağlamayı ve takas işlemlerini kolaylaştırmayı amaçlayan ADA üzerinden işleyiş ilkelerini inceleyebilir, eko-tüketici grupları ve üreticiler ulaşabilirsiniz.
AKUT Arama Kurtarma Derneği
akut.org.tr, 1994 yılında Bolkar Dağları’nda kaybolan 2 üniversite öğrencisinin 14 gün arandığı ve sonuçsuz kalan arama çalışmalarının ardından, dağları iyi bilen fakat arama kurtarma konusunda bilgileri sınırlı olan bir grup dağcının bir araya gelerek 1995 yılında kurduğu, 1996 yılında da “AKUT Arama Kurtarma Derneği” adı altında resmi kimlik kazanmıştır.

AKUT

Benim için oldukça özel bir yeri olan AKUT, temelde, dağ ve doğa koşullarında meydana gelen kaybolma ve kaza olaylarında, deprem, sel gibi doğal afetlerde ve büyük kazalarda, tamamen gönüllü olarak, başı dertte olan kişilere en kısa sürede ulaşmak, yardım için gereken uygun koşulları yaratmak, doğru arama ve kurtarma çalışması yaparak kazazedelere temel ilkyardım desteğini sağladıktan sonra emniyetli ortam koşullarına nakillerini sağlamak, bu tür olaylarda can kaybını en aza indirmek ve arama kurtarma konularında toplumu bilgilendirmek amacı ile hareket etmektedir.[/vc_tta_section][vc_tta_section title=”Aynebilim Aşevi” tab_id=”aynebilim-asevi”]Aynebilim Soup Kitchen (aynsoupkitchen.com), Kamboçya’nın başkenti Phnom Penh’e yaklaşık 40 dakikalık bir uzaklıkta, toplam 52 barakası bulunan ve 300’den fazla insanın yaşadığı, nüfusun 3’te 1’inin çocuklardan oluştuğu bir köyde kurulmuş bir aşevi. Kurucusu ise zamanın sağlam sosyal mecralarından da tanıdığım, Aynebilim mahlası ile bilinen bir süper kahraman.

Aynebilim Aşevi
Aynebilim Aşevi

Okuduğu bir yazının ardından yola düşüyor ve günlük yemek maliyeti $75 olan, Killing Fields‘ın hemen karşısındaki bu köyde fark yaratmak için elinden geleni yapıyor. Freelancer olarak para kazanıyor. Karın Tokluğuna Aşk isimli bir de kitabı var Aynebilim’in. Doğum günleri, evlilik yıldönümlerini bağış yaparak kutlamak, bir köşeye atılacak hediyelere anlam yüklemek yerine, değeri insanların yüzünde gülümsemede arayanların destekleriyle köyün yemek masraflarını karşılamaya çalışıyor, bir de üzerine barınaklar kurmaya çalışıp, projeler (Yaşam Tarlaları) gerçekleştiriyor.

Başka Bir Okul Mümkün (BBOM) Derneği
baskabirokulmumkun.net, özellikle devlet eliyle eğitimin kalitesizleştirildiği bir dönemde umut haline gelen, başka bir eğitimin mümkün olduğunu gösteren şahane bir proje. Temelinde çocuk haklarına vurgu yapan Başka Bir Okul Mümkün Derneği, çocukların sağlıklı bireyler haline gelebilmelerinin yolunu açıyor ve tüm bu çalışmaların katılımcı demokrasiyle yönetilmesini sağlıyor. Ekolojik dengeye saygılı, ticari kar amacı gütmeyen ve dolayısıyla sömürünün olmadığı, eğitimin şirketleşmediği ve bu sayede kalitesizleşmediği okul öncesi ve ilk okulların kurulması ve bu modelin ülke çapında yaygınlaşması için çalışmalar sürdürüyor.

2010 yılı, Kasım ayında alternatif bir okul modeli geliştirmek ve geliştirilen bu modeli uygulamaya geçirmek amacıyla adım atan BBOM Derneği, gönüllüler arası toplu buluşmalar, Türkiye’deki mevcut eğitim sistemi üzerine araştırmalar ve çözüm önerileriyle hayata geçmiş, Alternatif Eğitim, Demokratik Yönetim, Ekolojik Duruş ve Özgün Finansman‘a odaklanan modeliyle amacına uygun olarak bir örnek haline gelmiş ve yaygınlaşmaya başlamıştır.

Bi’ Çiftlik
hayalimbiciftlik.com, kendini hiç bilmediği bir mücadelenin içinde, toprağın, yaprağın, zamanın oldukça önemli olduğu bir noktada bulan insanların, yeni çiftçilerin hikayelerine okuyanları, merak edenleri, cesaret arayanları ortak eden bir proje.

Hayalim Bi' Çiftlik

Taze çiftçilerden;

  • Hangi motivasyonla yola çıktılar ?
  • Köylerde, köylülerle anlaşabildiler mi ?
  • Yalnızlıkla nasıl baş ettiler ?
  • Hangi hataları yaptılar ?
  • Ve en önemlisi maddi ve manevi başarabildiler mi ?

sorularına aldıkları yanıtları yayınlayarak, yeni çiftçilere yol yordam göstermek hedefleri. Hayali bi’ çiftlik olanlara, hayallerini gerçekleştirenlerden derledikleri yol haritalarını buradan takip edebilirsiniz.

Boğaziçi Üniversitesi Mensupları Tüketim Kooperatifi (BüKoop)
bukoop.org, beslenme ile ilgili olarak, paylaştığım içeriklerde de özellike vurguladığım konulardan biri, son yıllarda tükettiğimiz gıdaların gitgide daha da sağlıksız bir hale geldiği, getirildiği. Bu duruma alternatif olarak gelişen farkındalık neticesinde besinlerin içeriği, lezzeti, üretim ve dağıtımının çevreye ve toplumun geneline etkileri hakkında çalışmalar yürüten yapıların da sayısı gittikçe artmakta. 2010 yılı Mayıs ayından beri Boğaziçi Üniversitesi Kuzey Kampüs’te varolan BuKoop, işbirliği ve yardımlaşmanın en pratik ve güncel araçlarından birisi.

BuKoop

Tüketici ve üretici kooperatiflerin etkileşim halinde yer aldığı, Boğaziçi Mensupları Tüketim Kooperatifi, zaman içerisinde ürün çeşitliliğini ve birlikte çalıştığı örgütlü üretici havuzunu genişletmek için gönüllülük esasıyla elinden geleni yapmaya çalışmakta. Baraka adını verdikleri satış noktalarında satılan ve bir model olarak örnek niteliğine sahip, giderek artan doğayla dost tarım yapan üretici sayısıyla birlikte BuKoop, hem farkındalık hem de tüketiciler olarak iyi-adil gıdaya erişim sağlarken yarı-üretici konumunda gıda-tarım sisteminde yer almak için çalışmalarına devam ediyor.

Buğday Derneği
Dedetepe Ekoloji Çiftliği
dedetepe.org‘ne Çanakkale, Küçükkuyu – Altınoluk Karayolu üzerinden Adatepebaşı Köyü, Mıhlı Şelalesi yoluna saparak ve sonrasında 3 km. mesafenin ardından tabelayı görerek ulaşmak mümkün.
Doğa Derneği
dogadernegi.org), kurulduğu 2002 yılında bu yana, binlerce üyesi ve gönüllüsüyle doğayı, canlıyı anlamak, yaşamın sunduğu benzersiz çeşitliliği korumak için çalışmalar yürütmekte. Üyeleri arasında bulunduğum, Türkiye’de “Doğa Ana Hakları Evrensel Beyannamesi”ni tanıyan ilk kuruluşlardan biri olan Doğa Derneği, bu süreç içerisinde uluslararası bir bilim ekibiyle birlikte “Önemli Doğa Alanları” yöntemini ortaya koydup, 2004 yılında yayınladı. 2006 yılında hazırladığı Türkiye’nin “Önemli Doğa Alanları” kitabı, Dünya Doğayı Koruma Birliği (IUCN)’nin tarafından daha da geliştirerek korunan alanların belirlenmesi için uluslararası standart olarak kabul edildi.

Doğa Derneği

120 ülkedeki ortaklarıyla birlikte dünyanın en geniş doğa koruma ağı olan Dünya Kuşları Koruma Kurumu’nun (BirdLife International) Türkiye ortağı olan Doğa Derneği, hem yerel hem de uluslararası ölçekte pek çok projeye imza atmaya devam ediyor.

Dünyada Mekan
dunyadamekan.wordpress.com, işsizler, freelancer ve beyaz yakalılar için birlikte üretim ve ortaklıklar için zemin sağlayan, fikirler geliştiren, ortak çözüm yolları üretmenin esas kılındığı bir dayanışma mekanı olarak faaliyet göstermekte. Kolektif, dayanışmacı, müdürsüz, patronsuz ortak bir mekan hayalinin ürünü olan Dünyada Mekan’ı Dürtük sayesinde keşfetmiş oldum.

Dünyada Mekan

Hazzopulo (Danışman) Pasajı No:1 Kat:1 Galatasaray, Beyoğlu’nda, 10:00-17:00 saatleri arasında bireysel çalışmalar, 17:00-19:00 arası ufak grup toplantıları yapılabilen, akşamları toplantılar, film gösterimleri, atölyeler, etkinlikler düzenlenen mekan kurulma amaçları dahilinde kullanmak isteyen herkese açık.

Tatavla Dayanışma Pazarı
İstanbul’da, yaşadığım her yerin hikayelerini öncesinde araştırır, karar verme sürecinde ayrıca değerlendiririm. Bahsetmiştim, yeni projeler için bir ev-lokasyon değişikliği şart görünüyordu. Eski mahallemden hala kopmadım elbette. Hala Kazancı Yokuşu’nu farklı yürür, Roma Bostanı’na uğrarım.

Mahallemin dayanışma noktası Tatavla Dayanışma Pazarı da mümkün olduğu kadar destek vermeye çalıştığım yerler arasında. Epeyce bir eşya bağışladım dayanışma pazarına, mümkün olduğunca da devam edeceğim.

Diğerleri

İlgili Sayfalar

Kategoriler

08-11-2018

Destekte Bulun!

04-09-2018

Instagram

EcoDiurnal.com on Instagram