2020 yılından bu yana, var olan yazıların güncellenmesini saymazsak herhangi bir yazı girişi yapmadım. COVID-19 pandemisi herkesi ve hemen hemen her şeyi derinden etkiledi. Dünyaya, küresel ekonomiye, ticarete olan bakış açıları değişti. Elbette, kendimizi, yaptıklarımızı ve yapacaklarımızı da etkileyen bir süreç oldu. Doğada hayatta kalma üzerine fikir yürütürken evden çıkılamayan bir dönem yaşadık. Hayat yine kendi bağlamında bir normalleşme yaşıyor, bizler de deneyimlerimiz ile birlikte biz de bu normalleşmeye ayak uydurmaya çalışıyoruz. Bu süreç profesyonel hayatımı farklı bir şekilde ele almam gerekliliğini gözler önüne serdiği için geçen zamanın hatırı sayılır kısmı bununla ilişkiliydi. Kendi kendine yeten, hak ve emek hesabının soru işaretleri barındırmadığı, iş ahlakı ve eşitliğin sözde kalmayacağı bir çözüm arayışı kendi şirketleşmeme sebebiyet verdi. Geçen son 3 yılda odaklandığım bu süreç sebebiyle geziler başta olmak üzere pek çok süreç de durmuş oldu. Şimdilerde yeniden keyif aldığım etkinlikleri de gündelik yaşamıma dahil etmek istiyorum. Ancak, elbette pandemi ve iş yapış biçiminin de bu yansımaları kendini gösterecek. Yayınlamayı planladığım içerikler DIY ürünler, uzaktan çalışma, vatandaş-devlet ilişkisi okumaları gibi başlıklarda gruplanabilir. Umarım bu içerikler de faydalı olmaya devam ederler.
Bu giriş paragrafının ardından yazının ana konusuna döneyim.
Çok uzun zamandır bir 3D printer almak istiyor ve bu sebeple de bisiklet, yürüyüş, uzaktan çalışma üzerine yararlı olacağını düşündüğüm bazı ürün fikirleri not ediyordum. Temeldeki kriterim elbette fiyat/performans olmasının yanı sıra beceri anlamında da alan sunabilecek, başlangıç-orta düzeyde ihtiyaçlarımı karşılayabilecek bir üründü. Pazar hatırı sayılır bir büyüklüğe ulaştığı için marka ve model anlamında oldukça fazla seçenek söz konusu. Kullanıcı deneyimleri, parçalarına sorunsuz ulaşılabileceği ve kapalı kasa da hesaba katıldığında seçenekleri birkaça indirgeyebildim. Kapalı kasanın ürün üretim sürecine dair olumlu ve olumsuz yanları söz konusu. Ancak, kedim olduğu için olumsuz taraflarını bir kenara bırakıp olumlu yanlarına odaklanmanın daha doğru olacağına kanaat getirdim ve Creality‘in Sermoon D1 3D Yazıcı modelinde karar kıldım.
Creality Sermoon D1 3D Yazıcı
Creality Sermoon D1, web sayfası ve kullanıcı geri bildirimleri temel alındığında, uygun bir başlangıç ve orta seviye kompakt bir yazıcı olarak ifade edilebilir. Teknik özelliklerde yer alan her maddenin şu an benim nezdimde birebir bir deneyim karşılığı yok, ancak ileride geriye yönelik not olması açısından aşağıda ayrıca paylaşıyorum.
- Baskı Teknolojisi: Fused Deposition Modeling (FDM)
- Baskı Boyutu: 220 x 220 x 250 mm
- Taban Isıtma: Var (Max 100°C)
- Çözünürlük: 50 ila 300 mikron
- Hız: 10 ila 180 mm/saniye
- Filament Çapı: 1.75 mm
- Desteklenen Filament Tipleri: PLA, ABS, TPU, Wood, PETG, ve diğer birçok yaygın filament çeşidi
- Ekstruder Sayısı: Tek Ekstruder
- Ekran: Dokunmatik Renkli LCD Ekran
- Bağlantı: USB, SD kart
- Kasa Tipi: Kapalı Kasa
Ürün ile ilgili deneyimlerimi aktarmaya devam edeceğim. Satın alma sonrasındaki ilk edinimlerime gelirsek, ürün demonte olarak iletiliyor ve sizin monte etmeniz gerekiyor. İçerisinde yer alan kitapçıkta izlenmesi gereken adımlar aşama aşama belirtilmiş. Ancak, yine de dikkatli bir şekilde ilerlemek gerekiyor. Tavsiyem öncesinde tüm adımları gözle taramanız ve ardandan adımları takip etmeniz. Çünkü yapılacak bazı işlemler bir sonraki adımda netlik kazandığında yaptığınız bir ekleme veya sabitlediğiniz bir elemanın ters ya da farklı olabileceğini görebilirsiniz. Bunun dışında, en çok uğraştığım konu tabla ayarı oldu. Kılavuzda çok bahsi geçmeyen bu işlem tablanın Z eksenindeki hareket senkronizasyonunu etkileyebilmekte ve motorun zorlanmasına neden olabilmekte.
Son yaşadığım problem de filamentin eklenmesi aşamasında, filamentin sıkışmasıydı. Bunları youtube videoları ve forumlarda yaptığım araştırmalar neticesinde çözüp ilk deneme baskısını aldım. Deneme baskısı için ürün ile birlikte iletilen SD karttaki gemi modelini kullandım. Yaklaşık 9 saat süren bu işlemin çıktısı ve ürün fikirlerim üzerine ayrıca araştırmalarıma devam ediyorum. Temel bazı problemleri ve filament tipleri ile ilgili bilgimi artırdıktan sonra üretim süreci ile ilgili düşüncelerimi aktarmaya başlayabilirim.
Yüksek çözünürlük aralığı sayesinde, detaylı ve hassas baskılar elde edebilme imkanı sunuyor ve tabla 100°C’ye kadar ısıtabiliyor. Bu sayede malzemelerin düzgün bir şekilde yapışması sağlanmış oluyor. Creality Sermoon D1’in tek ekstruderli yapısı, kullanımı ve bakımı daha basit hale getiriyor.
Dokunmatik renkli LCD ekranı sayesinde menüler arasında gezinmek, ayarları değiştirmek ve baskı sürecini izlemek kolay hale geliyor. Ancak, örneğin tabla yapılandırma aşamasında herhangi bir şekilde işlemi durdurma imkanı bulunmuyor. Bu aşamada, cihazı kapatıp açarak başa dönmek gerekiyor.
Sermoon D1, PLA, ABS, TPU, Wood, PETG gibi yaygın filament tiplerini destekliyor. Bu da geniş bir malzeme yelpazesi sunarak farklı projeler için esneklik sağlıyor. Creality, kendi filament markası olan Creality 3D’nin yanı sıra, diğer üreticilerin filamentlerini de kullanabileceğinizi belirtmekte. Bu sayede, ihtiyaçlara ve tercihler uygun filamentler üretim süreçlerine dahil edilebilmekte. Bu ürün esnekliği de yine Sermoon D1 seçmemin nedenlerinden biriydi. Özellikle pet şişelerin yeniden değerlendirilmesi ayrıca planladığım konulardan biri.
Creality Sermoon D1’in kapalı kasa olması baskı süreci sırasında çevredeki faktörlerin baskı kalitesini etkilemesini engelliyor. Toz, tüy, hava akımı veya diğer dış etkenlerden etkilenmeden istikrarlı bir ortamda baskı yapmak detay gerektiren baskılar için oldukça önemli. Baskıların saatler süreceği düşünüldüğünde bu sürecin kedi, köpek gibi meraklı arkadaşlar tarafından da sekteye uğramaması önemli.
Toparlamak gerekire, sınırlı edinimlerim ve aktarabileceklerim neticesinde Creality Sermoon D1’in benim gibi başlangıç düzey ve meraklı kullanıcılar için uygun bir seçenek olduğunu düşünüyorum. Kompakt tasarımı, geniş baskı alanı, kullanıcı dostu özellikleri ve kapalı kasa tasarımıyla da diğer seçeneklerden ayrışıyor. Konu ile ilgili çok daha kapsamlı bilgi için ayrıca 3dprintbeginner‘in Creality Sermoon D1 Review: Looks VS Performance başlıklı yazısını öneririm.