3d Printer

Creality Sermoon D1 3D Yazıcı – Thermistor Sorunu

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 568

Prototip ve küçük ihtiyaçlar için sıklıkla Creality Sermoon D1 3D yazıcıyı kullanıyorum. 31.05.2023 tarihinde Robotistan’dan aldığım ürün genel olarak tatmin edici bir sonuç sunuyor. Diğer yandan Snapmaker 2.0 350T‘i ise daha nadir durumlarda, 3d baskı üretim sürecini hızlandırmak, cnc ve lazer kesim gibi ihtiyaçlar doğrultusunda kullanıyorum.

Firmware Yüklenme

Yoğun bir üretim sürecinin ertesi günün Sermoon D1’in firmware yükleme ekranı sonrasında cevap vermemesi gibi bir sorunla karşılaştım. Extruder fanlarının (heatsink fan) çalışması ancak yükleme işleminin başlamaması teknik bir problem olabileceğini düşündürttü.

Konu taraması yaptığım blog, video ve topluluk içerikleri sorunun Hotend Thermistor olabileceğinden bahsediyordu. Bunun test edilip doğrulanması için firmware yükleme ekranı açıldığında thermistor ucunu board’dan çıkarmak yeterli.

Eğer yükleme tamamlanıyorsa thermistor’u değiştirmek yeterli olacaktır. Ancak, bunun söylenmesi kadar kolay bir uygulama olmadığını belirtmekte fayda var. Bir vida sebebiyle etrafındaki diğer parçaları da sökmek durumunda kalabilirsiniz.

Thermistor Sorunu

Thermistor değişikliğinin ardından tekrar cihazı çalıştırdığımda bu defa yükleme işlemi tamamlandı. Ancak, nozzle -15 dereceyi gösterdiği ve ısıtma işlemi başladığında cihaz kendisini yeniden başlattığı için konuyu bu bağlamda devam ettirmeye başladım.

Bu problemin çözümü olarak da thermistor’un tam olarak hotend’e sabitlenememiş veya board pin’inin oturmamış olması gözden geçirilebilir. Benim durumumda vidayı sıkmam yeterli oldu. İlk çalıştırmada nozzle 74 dereceye kadar ısındı ve orada kaldı. Makineyi kapatıp bir süre bekleyip thermistor ve heating tube‘u tekrar kontrol edip, sabit olduklarından emin olduktan sonra tekrar çalıştırdım.

Şu an için herhangi bir sorun olmaksızın makine çalışmaya devam ediyor.

Creality ürünlerinden malzeme kalitesi olarak pek bir beklentiniz olmazın. Bu nedenle sıklıkla değişeceğini düşündüğünüz parçalar için mutlaka yedek tutmalısınız.

Bu sürece dair birkaç notumu aktarmak isterim.

  • Öncelikle Creality oldukça yaygın bir kullanıma sahip ve pek çok parçasını kolaylıkla bulmak mümkün.
  • Teknik destek anlamında hem markanın kendisi hem de Türkiye’deki satıcıları pek yardımcı olamıyorlar. Cihaz eğer DIY kültürüne aşina iseniz sizi maceralı ve görece eğlenceli bir kullanım deneyimi sunuyor. Çünkü, çoğu çözümü kendiniz üretmelisiniz ve cihazın parçalarına aşina olmalısınız.
  • Eğer bir ev kullanıcısı iseniz ve hobi olarak 3d printer kullanmak istiyorsanız uygun bir cihaz olsa da prototipleme süreçlerinde aksama olmasını istemiyorsanız daha tutarlı ve az uğraştıracak cihazları tercih etmenizi öneririm.
  • Creality ürünlerini tercih ederken sıklıkla soru sormanız gerekebilir, bu nedenle ürünü satın alırken kesinlikle teknik destek konusunda öne çıkan firmaları tercih etmelisiniz.
Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!