Aktüel

İmbat Rüzgarı

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 461

Ege’de yaşayanlar tarafından pek sevilen, Yaz tatilinizi Ege kıyılarında geçiriyorsanız duruma göre dikkat etmeniz gereken (örneğin deniz kayağı yapıyorsanız), yerel rüzgarlardan biri; İmbat Rüzgarı.

İmbat Rüzgarı

İmbat Rüzgarı, çoğunlukla Ege bölgesinde, ağırlıklı olarak İzmir ve çevresinde, genel dolaşım rüzgarlarının etkin olmadığı bölgelerde görülen, öğle ile akşam arasında denizden karaya (sabahın erken saatlerinde ise karadan denize doğru) doğru esen Türkiye’nin yerel rüzgarlarından biridir. Batı bölgelerinde Güneybatıdan esen imbat rüzgarı deniz meltemi, mevsim rüzgârı ve deniz yeli olarak da bilinir.

Rüzgarlar

Deniz ve karanın farklı ısınması sonucunda ortaya çıkar. Yaz aylarında, meltem şeklinde esen rüzgarın getirdiği serinlik sebebiyle yöre halkı tarafından oldukça sevilen bir rüzgardır. Akşama doğru hafifleyen imbat rüzgarı akşam üzeri ise hafifleyerek ortadan kalkar. Şiddetli olduğu dönemler de söz konusudur, bu nedenle su sporlarıyla ilgilenenler tarafından ayrıca takip edilmektedir.

Kara, Deniz, Vadi ve Dağ Meltemleri

İmbat Rüzgarının Oluşumu

Geceleri deniz karadan daha sıcak olur ve karada yüksek basınç oluşur ve karadan denize doğru bir hava akımı ortaya çıkar. Bu hava akımı neticesinde rüzgar (kara meltemi) esmeye başlar. Gündüz vakti ise durum tersi bir seyir izler. Karada sıcaklık daha fazla olduğu için ısınan hava yükselir ve kara üzerindeki hava basıncı düşer. Alçak basınç alanının oluşması nedeniyle rüzgar (deniz meltemi) tersi bir yön izler. Kara meltemi deniz meltemine göre daha az etkiye sahiptir.

Ekvator kuşağında, havanın durgun olduğu bölgelerde kara ve deniz meltemleri daha sık görülmektedir. Yaz aylarında yoğunluk gösteren imbat rüzgarı sıcaklığın aniden düşmesine ve buna bağlı olarak nem miktarının artmasına da neden olabilmektedir.

Son Olarak

Cunda deniz kayağı turunda, Büyük Maden Adası civarında yakalandığımız Ayvalık Kanal Sancak A Feneri verilerine göre 4-6 Bofor aralığındaki rüzgar ile birlikte adaya çıktık. Yoğun ve sürekli rüzgar İstanbul Boğazı’da gerçekleştirdiğimiz kayak faaliyetlerinde, özellikle kıyılar ve deniz trafiği göz önünde bulundurulduğunda değerlendiremediğimiz bir durumdu. Ancak, bir kaç günlük bu tur süresince kayaklardaki bagaj ağırlığını da hesaba katarsak kayak yapmanın hakkını veren oldukça keyifli, ancak bir o kadar da dikkatli olunması gereken bir seyir yaşadığımızı belirtmeliyim.

Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!