Atalık Buğdaylar ve Ekmek Üretimindeki Tercihler başlıklı yazıda atalık buğdaylardan, ekmeklik ve makarnalık olarak ayrılışlarından ve un karışımı hazırlarken veya ekmek satın alırken nelere dikkat edilebileceğinden –en azından benim için önemli olan başlıklardan– bahsetmiştim. Bu yazıda ise İstanbul’un öne çıkan artizan ekmek üreticilerinden bahsedeceğim. Kimi üreticiler artizan kelimesini hoş karşılamamaktalar. Bunun nedeni ise sağlıklı gıda üretiminin özel bir durum değil, hayati bir gereklilik oluşu. Kullanılan ifade her ne olursa olsun, bu topraklarda yetişen buğdayların, geleneksel tekniklerin ve paulaşılan akademik araştırmaların beraberinde bir bilinçlendirme de oluşturduğunu görmek mutluluk verici. Bu maksatla bir önceki yazıda yer bulan atalık buğdaylara ek olarak, bu yazıda İstanbul’un öne çıkan ekmek üreticilerinin un-öğütme-pişirme ve çeşitlilik tercihlerine değineceğim.
İstanbul’daki Ekmekçiler ve Üretim Tercihleri
Ekmek üreticilerini alfabetik bir liste halinde aşağıda görebilirsiniz. Mekanların çoğunu doğrudan ziyaret ederek kullanılan buğdaylar, üretim süreçleri, maya ve diğer malzemelerle ilgili bilgi edinmeye çalıştım. Siz de kişi ya da işletme olarak ürettiğiniz ekmeklerle ilgili bilgi paylaşmak isterseniz, sayfanın alt kısmında yer alan Artizan Ekmek Üreticileri ve Ekmek Üretim Tercihleri formunu doldurarak listeye dahil olabilirsiniz.
240 Derece
Metin Haras ve Cem Melek markanın kurucuları. Çocukluklarından başlayan hikayeleri öğrencilik, iş arkadaşlığı ve ardından 240 Derece markasının kuruculuğuna kadar devam etmiş. Öğrencilikleri ve iş seyahatleri sırasında gördükleri bir çok şehir ve farklı kültürün, sunulan lezzetlerin etkisiyle 2014 yılında 240 Derece’nin ilk adımları atılmış, Fransa, İspanya ve Türkiye’de alınan artisan ekmek eğitimlerinin, özelleştirilen içeriklerin de nihayete ermesiyle kolları sıvamış, ellerini una bulamışlar. Şimdilerde ise kendi araçlarıyla İstanbul’un birçok yerine ve kargo ile pek çok bölgeye ekmek dağıtımı yapılıyor. Ataşehir ve Bakırköy’deki noktalar dışında, İstanbul’da Nektar Organik, Food Project, Prep, Pastoral Gourmet gibi pek çok marka nezdinde ulaşabilmek mümkün. Bu yazı sürecinde yukarıda maddeler halinde sıraladığım sorularımı 240 Derece’ye iletmiştim. Kuruculardan Cem Melek hepsini detaylıca cevaplandırdı. Ekmek üretimine dair özverili yaklaşımları takdire şayan, kendi söylemi ile; “Her zaman dinamizmi korumaya özen gösteriyoruz. En önemlisi sağlık, doğallık ve lezzeti her ürünümüzde sunmaya çalışıyoruz.”
Marka, üretim sürecinde siyez (Kastamonu), kavılca ve karabuğday (Kars) gibi yöresel/yerli tohumlar, Anadolu’da yetişen çavdar (Eskişehir ve Van) atalık tohumlar gibi çeşitler tercih ettiğini, organik sertifikalı bu unların Silivri’de taş değirmende öğütüldüğünü belirtmekte. Tam buğday ve buğday unlarının ise Diyarbakır ve Ağrı’dan edinildiğini, bu unların hepsinin 240 Derece’nin kendi reçetelerinde belirtilen kendi oranlarında hamur yapmakta kullanıldığını eklemekte.
Bütün ürünlerimiz evde üretilmiş gibi üretilmektedir, en doğal yöntemler kullanarak, kendi sürecini tamamlaması beklenerek özenle hazırlanmaktadır. Cem Melek, 240 Derece, Kurucu Ortak
Ekmek üretiminde tercih edilen un oranları her üründe farklılık göstermekte. %100 tam buğday ekmeğinde 100/0 tam buğday, buğday unu oranı 100/0, esmerde 80/20, sadede 20/80 iken, çok tahıllıda tam buğday ve çavdar oranı 50/50 olarak belirtilmekte.
Üretimde otoliz, katlama, soğuk mayalanma gibi teknikler uygulanmakta. Reçetelerde kullanılmak üzere tam buğday ve tam çavdar mayaları kullanılmakta. Her iki maya da markanın kendi unlarıyla her gün beslenmekte ve üretimde bu mayalar dışında harici herhangi bir mayanın kullanılmadığı belirtilmekte. Un dışında üretim sürecinde kullanılan arıtma suyunun ise belirli aralıklarda analizleri yapılmaktaymış.
240 Derece olarak ticari mayalara ve katkı maddelerine duyarlı üretim yapılmaktadır. Cem Melek, 240 Derece, Kurucu Ortak
Ekmeklerin üretime başlandıktan yaklaşık 32 saat sonra fırına verildiğini belirten 240 Derece bütün ekmekleri taş tabanlı fırında, 240 Derece’de ve buharlı ortamda pişirmekte. Ekmekler, pişirme işleminin ardından en az 3 saat dinlendirildikten sonra paketlenip servis edilmekte. Cem Melek süreci şu şekilde iletmekte; “Ekmeklerimiz 24 saat soğuk mayalanma, 4 saat sıcak mayalanma, 4 saat işleme işlemlerinden geçtikten sonra fırına girer. Pişirme gece ve paketleme sabah 6’da yapılır. Her ekmeğin üretilme adeti farklıdır ve sipariş miktarına göre üretim yapılır.”
Ürettikleri diğer unlu mamüller dışında, ekmek çeşitlerine değinmek gerekirse;
- karabuğday (karabuğday),
- siyez (siyez),
- kavılca (kavılca),
- balkan ekmeği (çavdar ve siyez),
- saray ekmeği (tam buğday, yulaf),
- yabanmersinli fındıklı (organik buğday ve tam buğday),
- üzümlü cevizli (organik buğday ve tam buğday),
- tuzsuz esmer (organik buğday ve tam buğday),
- tuzsuz sade (organik buğday ve tam buğday),
- 100% tam çavdar (çavdar),
- cevizli tam çavdar (çavdar),
- 240 derece sade (organik buğday ve tam buğday),
- 240 derece esmer (organik buğday ve yüksek oranda organik tam buğday),
- domatesli biberiyeli (organik tam buğday ve buğday),
- zeytinli (organik tam buğday),
- cevizli tam buğday (organik tam buğday),
- çok tahıllı (çavdar ve tam buğday),
- 100% tam buğday (organik tam buğday)
Yukarıdaki ekmek çeşitleri buğdayların üretimleriyle ilişkili olarak kimi dönemlerde satıştan kaldırılabilmekte. Güncel ürünler için web sayfası takip edilebilir. Diğer yandan Alaçatı ve Balkabaklı ekmekler gibi sezonluk ürünler de raflarda yer alabilmekte. Ekmek çeşitleri, üretim süreci ve daha pek çok bilgi için markanın web sitesini (240derece.com) ziyaret edebilirsiniz.
Alishiro (Ali’nin Ada Ekmeği)
Ali K. Erol, 2008 yılından bu yana ekmek üretmekte. 5.5 yıl boyunca Bozcaada’da, ardından İpek Hanımın Çiftliği‘ndeki devam eden süreçte ekmek satışları yine İpek Hanımın Çiftliği üzerinden gerçekleştirilmekte. Alishiro web sayfası (alininadaekmegi.com)‘dan ekmek üretim sürecine dair gelişmeleri takip edebilir, online siparişler için İpek Hanımın Çiftliği‘nden güncel ürün listesini talep edebilirsiniz. Üretilen ekmekler ise şöyle; Ali’nin Ada Ekmeği – Sade (Ekşi Mayalı %100 Saf Çavdar) ve Ali’nin Ada Ekmeği – Cevizli (Cevizli, Ekşi Mayalı %100 Saf Çavdar).
Bread Taking
Balat’ta, Ayan Caddesi No: 8/A’da bulunan mekan artisan ekmekler ve tatlılar üretmekte. Ürünlerle ilgili bilgiler için instagram ve facebook sayfalarını takip edebilirsiniz.
Bröd
Bröd, Teşvikiye Mahallesi’nde, Nişantaşı Anadolu Lisesi yanında (Hacı Emin Efendi Sk. No:75) yer alıyor. Mekan 2015 yılı Eylül’ünde Erman Girgin ve Zeynep Dayıoğlu tarafından açılmış. Katkısız un, içme suyu ve ekşi maya başlayan 44 saatlik bir sürecin sonunda üretilen ekmekler (soğuk mayalama ile) herhangi bir kimyasal katkı olmaksızın günlük olarak raflarda sunuluyor. Küçük bir mekan, bir kaç basamak indikten sonra hemen solda o günün ürünlerini görüp satın alabiliyorsunuz. Üretim alanı ise girişin hemen karşısında.
Ürünlerin hiçbirinde vasat malzeme kullanılmıyor. İçimize sinmeyen hiçbir ürün pakete girmiyor. Bu, hiç değişmeyecek bir ana kural. bröd
Ekmek çeşitleri ise şöyle;
- siyez (siyez)
- bröd (buğday, tam buğday),
- zeytinli & biberiyeli (buğday, tam buğday),
- çekirdekli (buğday, tam buğday),
- çavdar (çavdar, tam buğday),
- cevizli çavdar (çavdar, tam buğday),
- tam buğday (tam buğday),
Ekmekler ve diğer ürünlerle ilgili bilgiler için bröd web sitesini (brod.com.tr) inceleyebilir, bloglarından yayınlanan diğer içeriklere ulaşabilirsiniz.
Eppek
Eppek‘i çok zamandır bilir, ekmeklerini fırsat oldukça memnuniyetle tüketirim. Eppek‘in hikayesi 2016 yılının Şubat ayında, evde kendileri için yaptıkları ekmeklerin talep edilmesiyle başlıyor. 2 kişi olarak çıktıkları yolda kendilerini sosyal bir girişim olaran tanımlıyorlar.
Şu anda ise kontrollü büyüyerek adil bir çerçevede toprağı, çevreyi, insanı gözeterek üretime devam ediyoruz. Eppek, Sıkça Sorulan Sorular
Ekmekler içeriğinde hiçbir rafine ürün barındırmıyor. Atalık buğdaygillerin petrol bazlı gübre, ot-böcek öldürücü ilaçlar ile kirletilmemiş topraklarda üretilip taş değişmende öğütülerek un haline getirilmesi ve bunun ekşi maya, kristal kaya tuzu ve içme suyu ile yoğurulması sonucu üretilen leziz ekmeklere Itri Dede Sokak, Kızıltoprak, Kadıköy, İstanbul adresindeki mekanın yanı sıra Gıda Toplulukları dahilinde de ulaşılabilmekte.
Eppek, Kafkas Kızılı, Sünter, Kara Çavdar, Üveyik, Karakılçık, Sarı buğday, Köse Buğday, Iza, Kavılca ve Siyez’den elde edilen unların Adapazarı, Kütahya, Çankırı, Bilecik, Çanakkale ve Balıkesir’den geldiğini belirtmekte. Eppek aynı zamanda üretici ile tanış olmanın, yiyeceklerin nereden geldiğini ve ne şartlarda üretildiğini bilmenin de önemini vurgulamakta.
Eppek, ekşi mayalı tam buğday ve çavdar ekşili tam çavdar ekmeği olmak üzere şimdilik 2 çeşit ekmek üretmekte. Çavdar ekmeğinin mayası sadece çavdar unu ile beslenmekte. Yakın zaman içerisinde de cevizli tam buğday ve cevizli tam çavdar çeşitlerinin de dahil edileceğini belirtmekteler.
Fırınımdan Ekmekler
Murat Demirtaş’ın ekmekle ve sağlıklı gıdayla ilgili hikayesi 2010 yılında çocukları Eren’in doğumuyla başlamakta. 2014 yılı sonlarında, evde düzenli olarak pişirilen ekmekler artık yakınlara, arkadaşlara, komşulara ulaşmaya başlayınca Murat Demirtaş Fırınımdan Ekmekler‘in daha belirgin bir sürece de girmiş olduğunu paylaşıyor söyleşilerinde ve ekliyor “fiili olarak üretimde tek başıma görünmekle birlikte, ailemin, eşmin desteği olmasa bu kadar zaman, bunca ekmeği yapamaz, dağıtamazdım”. Siparişleri Murat Demirtaş kendisi gerçekleştiriyor. Aşağıda kendi sözleriyle süreci aktardığı bir videoyu iletiyorum.
İçeriği Jade Çiftliği ve Üç Elma Doğal Tarım‘dan gelen Kafkas Kızılı ve Üveyik buğday unu, Bayramiç/Yeniköy‘den ve yine Üç Elma Doğal Tarım‘dan gelen deniz ve kaya tuzuna ek kaynak suyu (analizlerde en yüksek puanları almış) oluşuyor ve ekşi maya ile mayalanıyor. Detaylar için web sayfası firinimdanekmekler.com ve facebook @firinimdanekmekler sayfalarını inceleyebilirsiniz.
Bununla birlikte dağıtımı mümkün olduğunca az kaynak tüketerek yapmaya çalışıyor; çoklukla sırtımda ekmekler otobüse biniyor, yürüyor ve üst katlara tırmanıyorum. Bu ekmekler doğal, bu ekmek sağlıklı, bu ekmek sayılı ve çevreci. Bu ekmekler fazla uzaklara gitmeyi sevmiyorlar örneğin. Bazen vapura binip kıtaları aşıyorlar. Murat Demirtaş, Fırınımdan Ekmekler
Grandma
Grandma’da ekmekler sadece un, su, tuz ve maya kullanılarak aile tarifiyle hazırlanmakta. Marka ekmek üretiminde katkısız doğal un, taş değirmen unu ve organik un kullandığını ve ekmek üretim sürecinin hiçbir aşamasında sanayi tipi un karışımlarının, ekmek katkı maddelerinin, kimyasalların veya sanayi tipi yapay aromaların kullanılmadığını belirtmekte. Pişirme işlemi ise taş tabanlı özel fırın kullanılmakta. Ekşi maya ekmeklerin yapımının 3 gün, diğer ekmeklerin ise 2 gün sürdüğünü, mekanda sürekli taze ekmek bulunduğunu ekleyeyim. Teşvikiye Mah., Ahmet Fetgari Sokak, No: 38 adresindeki dükkandan ekmekler satın alınabileceği gibi mekanın sunduğu menüye eşlik eden ekmekler de denenebilir.
Ekşi maya köy ekmeği, rustik, tam buğday ve çavdar olarak sunulan 4 çeşidin yanı sıra mekanda beyaz köy ekmeği, tam buğday köy ekmeği, cevizli ekmek, üzümlü tarçınlı ekmek, ciabatta, foccacia, baguette ve zeytinli ekmek çeşitleri bulunmakta.
Detaylar için markanın web adresini (grandmabakerycafe.com) inceleyebilirsiniz.
Kantin
Ekşi maya ekmek, ekşi maya tam buğday, mısır ekmeği, ekşi maya tarhanalı ekmek seçeneklerine sahip Kantin Milli Reasürans Çarşısı’nda (Maçka Cad. 35/A No: 16-60, Teşvikiye) hem Lokanta & Bar hem de Dükkan olarak yer almakta. Ancak, marka 29 Nisan 2018 itibariyle hizmetlerini sonlandırmakta. Ekmek çeşitleri ve içeriğindeki un oranları şöyle sıralanabilir.
- klasik ekşi maya (%80 organik beyaz- %20 Kars taş değirmen tam buğday un)
- tam buğday ekşi maya (%100 Kars taş değirmen tam buğday unu)
- zeytinli cevizli ekşi maya (%80 organik beyaz- %20 Kars taş değirmen tam buğday un)
- mısır ekmeği (%50 GDO’suz mısır unu- %50 organik beyaz un)
- el açması lavaş (%100 Kars taş değirmen tam buğday)
- focaccia (%80 organik beyaz- %20 Kars taş değirmen tam buğday un)
- büyük ekmek (%40 Kars taş değirmen tam buğday- %30 çavdar – %30 organik beyaz un)
Mitte Brot
100. Yıl Sanayi Sitesi, AOS 52.Sokak No.3/1, Maslak, İstanbul adresinde bulunan Mitte Brot 2015 yılından bu yana hizmet vermekte. Bu süreç içerisinde doğrudan ekmek satışının yanı sıra aralarında Gram, Unter ve sanayi 313’ün de bulunduğu mekanlara da lezzetli üretimlerini iletmekte.
Topuklu ayakkabı ve gömlekle işe giderken, bir anda kendimi, saçımın içindeki un parçalarıyla ve 40-50 kiloluk çuvalları taşırken buldum. Ama bu işi çok severek yapıyorum. Zeynep Moroğlu, Mitte Brot
Kuruculuğunu Zeynep Moroğlu’nun yaptığı Mitte Brot, organik Bafa ve Karahan buğday, tam buğday ve çavdar unları, Kars’ta doğal tarım ile üretilen Kavılca (Spelt/Dinkel) unu kullanmakta. Aktarılan bilgilere göre, Zeynep Moroğlu’nun San Francisco’da fırıncılık, pasta şefliği eğitimi almasıyla başlayan süreç New York’ta geçen 2 yıl ile netleşmiş ve ayrı bir marka olarak yoluna devam etmeye başlamış.
Ekmek çeşitleri ise şöyle;
- ekşi maya (Mitte Brot organik un karışımı),
- ekşi maya cevizli,
- ekşi maya ceviz & üzüm
- ekşi maya siyah zeytin,
- miche (organik çavdar unu, organik buğday unu, çavdar ekşi maya),
- organik tam buğday & çavdar & pekmez (organik çavdar unu, organik tam buğday unu, organik pekmez, aktif kuru maya),
- karabuğday ekşi maya (organik buğday unu, organik karabuğday unu, karabuğday taneleri, ekşi maya, süzme yoğurt),
- kavılca buğday & tam çavdar tost ekmeği (organik Kars Kavılca unu, çavdar unu, filizlendirilmiş çavdar, ekşi maya, fermente keçi sütü, koyu malt bira, ayçekirdeği, keten tohumu, susam),
- paleo glutensiz protein tost ekmeği (ayçekirdeği, kabak çekirdeği, ghee, organik yumurta, susam, tarçın, keten tohumu)
Ekşi maya ve soğuk mayalama ile hazırlanan ekmekler ve diğer bilgiler için markanın web adresini (mittebrot.com) ziyaret edebilirsiniz.
Naan Bakeshop
Caferağa Mahalles, Moda Caddesi, 113/B, Kadıköy, İstanbul adresinde yer alan mekan özellikle kahvaltı tercihleriyle öne çıkmakta.
Instagram hesabı @naanbakeshop
Nino
Nino şans eseri öğrendiğim bir ekmek üreticisi. Algıda seçicilikle açıklanabilecek şekilde sonraki süreçte gittiğim mekanlarda da ekmeklerine sıklıkla rastlıyor olmanın etkisiyle bir kaç defa çavdar ekmeklerini tükettim.
Nino’nun şefi Sinan Büdeyri lisede aldığı pastacılık ve ekmekçilik dersleriyle şimdiki tutkusunun ilk temellerini atmış oluyor. ABD’deki ünlü Johnson and Wales Üniversitesi’nden mezun olması, Miami, New York, Napa Valley ve California bölgelerinde Michelin yıldızlı restoranlarında şef pozisyonlarında çalışması derken yol Nino’ya çıkıyor. Nino ekmeğe dair yaklaşımını Nazım Hikmet’in “Bir ekmeği son lokmasına kadar yemeyi, bir de ağız dolusu gülmeyi unutma hiçbir zaman.” sözünden aldığı ilhamla açıklıyor.
Hüsrev Gerede Caddesi, No: 45/A, Beşiktaş, 34357, İstanbul adresindeki mekan (Maçka Residences ayrımından hemen sonra, yokuş başlangıcında, sağ tarafta) kızılcıklı ekmek, çavdar ekmeği, kahveli ekmek, cevizli ekmek, kekikli çavdar ekmeği, brioche ekmeği, altın buğday ekmeği, alman unu ekmeği, adaçaylı ekmek çeşitlerini hem dükkanda raflarda hem de anlaşmalı mekanlarda sunmakta. Ekmek çeşitleri ve diğer bilgiler için markanın web sayfasını (ninobakery.com) inceleyebilirsiniz.
Tom’s Bread
Bir kaç yerde adı geçen bir ekmek üreticisi Tom’s Bread, ancak bir türlü karşılaşmak, üretilen ekmeği denemek mümkün olmadı. Bir şekilde denk gelirsem kullanılan unları, ekmeğin içeriğini ve elbette edineceğim diğer bilgileri bu alana dahil edeceğim. Şimdilik, instagram hesabı @tomsbread ile yetinmek durumundayım.
Yaşam Dostu Gıda Dayanışma Üretim Paylaşım
Ekmekçi Nezih ekmek öğrenmeye çalıştığım dönemde dahil olduğum gruplar nezdinde duyduğum bir isimdi. Ardından, kısa bir zaman içerisinde Yeryüzü Derneği tarafından düzenlenen Gıda Toplulukları Çalıştayı vesilesiyle de birebir tanışmak ve ekmek üretim sürecini deneyimlemek mümkün oldu. O zamandan bu yana yine Nezih Gençler’den aldığım maya ile ve ilk tarifi kendime göre geliştirerek devam ediyorum. Nezih Gençler, hem atalık buğdaylar konusunda aktif olarak araştırmalar yapan, bilgi paylaşımında bulunan hem de geleneksel yöntemlerle ekmek üreten bir kaç üreticiden biri. Paylaşımlar ve rüşeymli ve kepekli tam buğday ve ekşi mayalı ekmek siparişi için kendisi ile facebook hesabı @EkmekciNezih üzerinden iletişime geçebilirsiniz.
Tüm kentlerin tüm mahallelerinde tüketiciler yaşam dostu gıda dayanışma, üretim ve paylaşım grupları oluşturmalıdır. Sağlıklı gıdaya ulaşım hakkı en temel insan hakkıdır. Bu hak devletin ya da şirketlerin insafsızlığına terk edilemez. Nezih Gençler, Yaşam Dostu Gıda Dayanışma Üretim Paylaşım
Üreticilerle sürekli temas halinde olması, Akbuğday, Kırmızı buğday, Sünter, Karakılçık, Sarıbaşak, Eski Bezosta, Karaçavdar, İmam Şahman, Çavdar, Yulaf, Kızıltan, Üveyik gibi pek çok türe ve ekmek üretimindeki denemeleri nedeniyle ekmek üretimine meraklıysanız düzenlenen eğitimlere dahil olmanızı öneririm. Yine, düzenlenen bu etkinlikler için facebook sayfasını takip edebilirsiniz.
Yaşam Dostu Gıda Dayanışma Üretim Paylaşım bünyesinde Şişli ve çevresinin yanı sıra, yakın zaman itibariyle Taksim Gıda Topluluğu sipariş listesinden de sipariş vermek mümkün.
Tercih Tablosu ve Katılım Formu
Görüldüğü üzere ağırlıklı olarak ekmek üretiminde ekşi maya kullanılmakta ve yine yoğunlukla ekmekler günlük olarak üretilmekte. Üreticilerin büyük çoğunluğu soğuk mayalama tekniğini kullanmakta.
Üreticilerin hepsi üretilen buğdayların organik olduğu bilgisini iletmekte.
Açıklamalarda ekmeklerin gramaj ve fiyatlandırması ile ilgili bilgilere özellikle yer vermedim. Katılan ekstra malzemeler (bal, pekmez, süt, yoğurt, yemiş vb.) gramaj içerisindeki dağılımı elbette üretim maliyetini değiştirecektir. Toplamda ekmeğin gramajı eş olsa da içeriği bu anlamda fiyatta farklılık yaratacağı için uygun bir karşılaştırma olmayacaktır. Çok daha detaylı bir değerlendirme yapılabilir elbette. Şimdilik sunmak istediğim bağlam, bir sabah uyandığınızda ve ekmek almak istediğinizde (İstanbul’da, uygun bir lokasyonda yaşadığınızı varsayarak) seçeneklerin neler olduğu. Aşağıdaki tabloyu kullanarak kendi çevrenizdeki ekmekçilerle ilgili bir derleme yapmak isterseniz, memnuniyetle yardımcı olmak isterim.
Yöntemler bağlamında ise Yaşam Dostu Gıda Dayanışma Üretim Paylaşım, Fırınımdan Ekmekler ve Eppek kendi ekmek tariflerini geleneksel mayalama ve pişirme yöntemleriyle birleştirmekteler.
Son olarak, Doç. Dr. Halit Yerebakan‘ın Kadın ve Kadın için hazırladığı Gluten Nedir? başlıklı videoyu paylaşmak istiyorum.
Kişi ya da işletme olarak ürettiğiniz ekmeklerin tablo içerisinde yer bulmasını isterseniz Artizan Ekmek Üreticileri ve Ekmek Üretim Tercihleri formunu doldurmanız yeterli.