Aktüel

OpenStreetMap Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 707

Google Earth kullanımı, rota oluşturma ve GPS uygulamaları ile ilgili yayınlanan yazılara ek olarak bu yazıda da OpenStreetMap (kısaca OSM)’e değineceğim. Özellikle kendi faaliyetleriniz özelinde uygulamalar geliştirmek istiyorsanız bu yazı sizin için uygun bir başlangıç olacaktır. O halde vakit kaybetmeden konuya girelim.

OpenStreetMap (OSM) Nedir?

OpenStreetMap bir haritalar topluluğu tarafından oluşturulan, tüm dünyada yollar, mekanlar, ulaşım noktaları gibi günlük hayatta kullanılan hareket alanlarını ve noktalarını barındıran ve veri sağlayan bir harita altlığıdır. 2004 yılında, insanların dünya çapında, kolayca ve özgürce erişip kullanabilecekleri bir harita servisi gerekliliği düşüncesiyle, açık veri/harita oluşturma projesi olarak ortaya çıkmıştır1. GPS alıcılarıyla ve diğer kamu malı kaynaklardan derlenen bilgileri barındırır. Google Maps, Bing Map ve benzeri yapılar ticari olarak bu hizmetleri verirken OpenStreetMap açık kaynaklı bir şekilde geliştirilmektedir ve OpenStreetMap’de bütün içerik Open Data Commons Open Database License (ODbL) lisansı ile korunmaktadır2. Diğer yapıların aksine OpenStreetMap ve katkıda bulunan kişilere referans verildiği sürece herhangi bir amaç için sınırlandırma, filtreleme, ücretlendirme gibi durumlar olmaksızın kullanılabilir. Bu nedenle pek çok uygulama harita işlemlerini OSM üzerinden sağlamaktadır.

OpenStreetMap haritacılar, CBS (Coğrafi Bilgi Sistemi) uzmanları, OSM sunucularını çalıştıran mühendisler, gönüllüler başta olmak üzere geniş bir destekçi grubuna sahiptir3.

Kullanım, düzenleme ve diğer bilgiler için uygulamaya kayıt olabilir, kendi düzenlemelerinize/geliştirmelerinize kolaylıkla başlayabilirsiniz.

“Ücretsiz Wiki Dünya Haritası” sloganı ile kendini duyuran OSM yaygın bir şekilde kullanılan pek çok sosyal medya uygulamasının (foursquare, swarm gibi) ve resmi uygulamaların harita sağlayıcısı halindedir. Ayrıca, Maps.me gibi uygulamalar sayesinde navigasyon imkanı da sunulabilmektedir.

OpenStreetMap’in kitle-kaynak ve gönüllülük eksenindeki etkileşimi sayesinde 2010 Haiti depremi, 2010 Pakistan sel felaketi, 2010 Şili depremi, 2011 Erciş depremi, 2012 Sandy Kasırgası gibi pek çok kriz ve afet durumunda kullanıcılar bir araya gelerek haritalama çalışmalarına katkı sağlamış, harita altlığının yetersiz olduğu bölgelerde de yardım etkiplerinin kullanımı için haritalar üretmişlerdir4.

Herkese Açık GPS İzleri

OpenStreetMap we sitesi ana bölümünde yer alan GPS İzleri bölümünden herkese açık gps kayıtlarınızı görüntüleyebilir, GPS izi gönder bölümünden kendi oluşturduğunuz dosyaları (GPX) sisteme dahil edebilir ve kendi izlerinizi görüntüleyebilirsiniz.

GPX gönderim aşamasında yer alan Görünürlük alanına dair detaylar için Visibility of GPS traces sayfasını inceleyebilirsiniz.

Kullanım, iz yükleme ve indirme, plan düzenleme ve daha pek çok konuyla ilgili olarak Sıkça Sorulan Sorular sayfasını inceleyebilirsiniz.

OpenStreetMap’e Katkıda Bulunmak

GPS kayıtlarınızı sistemde dahil ederken belirttiğiniz kullanım amaçlarına bağlı olarak katkınızı genişletebilirsiniz. Bu aşamada eklediğiniz kayıtların yer olduğu listede harita ve düzenleme gibi seçenekler göreceksiniz.

OpenStreetMap GPS Kaydı Yükleme

Düzenle bağlantısını kullandığınızda temel bazı ayarlamaları (yol tanımlama, yolun yapısı, erişim sağlayabilen araçlar vb.) web arayüzü (iD, JavaScript tabanlı) üzerinden gerçekleştirebilmektesiniz.

OpenStreetMap Harita Düzenleme

Bilgisayar üzerinden daha kapsamlı düzenlemeler yapmak için kullanılabilecek uygulamalar ise şöyle:

Bu uygulamaların yanı sıra mobil olarak da düzenleme yapabileceğiniz pek çok alternatifi ilgili sayfada görüntüleyebilir, karşılaştırma yapabilirsiniz. Maps.me ve OsmAnd bu anlamda kullanmayı tercih ettiğim mobil uygulamalar.

Kaynakça nedir?
  1. Hüseyin Can Ünen, Orkut Murat Yılmaz & Onur Güngör (2013). “Özgür Harita: OpenSteetMap“, Ankara
  2. Weait, Richard. OpenSteetMap data license is DObL, 14 September 2012
  3. OpenStreetMap About, openstreetmap.org/about
  4. Best of OpenStreetMap, bestofosm.org
Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!