Gezi planı nedir, nasıl hazırlanır ve neler gereklidir? sorularına değindiğim yazının ardından, kendi deneyimlerimi baz alarak nasıl bir şablon çıkardığım, nelere dikkat ettiğime dair bir listeleme yapmak istiyorum. Bu anlamda, iletişim formu üzerinden benimle iletişime geçen, fikir alışverişinde bulunan, beraber yürüdüğümüz ve/ya yürüme planı yaptığımız arkadaşlarla paylaşmak üzere bir kaynak olacağını düşünüyorum.
Doğa Yürüyüşü İçin Gezi Planı Şablonu
Sıklıkla belirttiğim gibi, bu şablon kendi kişisel deneyimlerimi baz alarak oluşturduğum bir liste. Bu nedenle, süreç içerisinde sizin de kendinize uygun özelleştirmeler yapmanız, kullanışlı bir şablon oluşturmanız oldukça önemli. Bu nedenle, yaşadığınız her aksiliği not edip, çözüm yollarını değerlendirmeniz ve her türlü deneyimi bilgi haline dönüştürmeniz gerekiyor.
Zaman Planı
Gezi planı yaparken benim için her zaman, en öncelikli konu zaman yönetimi oluyor. Gezileri solo olarak yapıyor olmamın nedenlerinden biri de bu aslında. Kendi performansımı bildiğim, takip edebildiğim ve objektif bir şekilde değerlendirebildiğim için aşağı yukarı bir rotanın bitme süresi, tahmini yiyecek ihtiyacım, olası riskler gibi konularda daha hızlı çözümler üretebiliyorum. Bu durum özellikle çanta ağırlığı konusunda da sistemli olarak hareket etmeme olanak sağlıyor. Özellikle ultralight backpacking kategorisinde doğa yürüyüşleri yaptığım için tükeceğim besinleri, su ihtiyacımı, konaklama gerekliliğini ayrı ayrı değerlendirmem gerekiyor. Yine zamana bağlı olarak, özellikle yurt dışı seyahatlerde vize kapsamında izin verilen sürenin aşımı gibi konular da önem teşkil ediyor. Ulaşım araçlarının temini, hesaplı ulaşım gibi noktaları da dahil ettiğimizde, zaman planı ilk ve en öncelikli konu haline geliyor.
Bürokratik İşlemler
Zaman planına bağlı olarak yurt içi ve dışı gezilerde bazı gereklilikler söz konusu olabiliyor. Vize alımı (kapıda ya da geziden belirli bir süre önce), yürüyüş için özel izin gereklilikleri, güvenlik amacıyla bölgede sorumlu ilgili kişi veya kuruma önceden haber verilmesi, yürüyüş sonunda haber verilmesi, konaklama noktalarının paylaşılması, olası siyasi bir gerginlik durumuna karşın ilgili birimlerle iletişim halinde olunması gibi daha bir çok bürokratik konu da yine gezi öncesinde değerlendirilmek ve her ihtimale karşı alternatif planlar oluşturulmak durumunda.
Önerilen Yazı
Örnek olarak, yürüyüşlerde eşlik eden arkadaşlardan, bu tür konulara ayrıca bir titizlik gösterdiğim ve olası bir aksilik durumuna karşın tedbiri öncelikli tuttuğum için her zaman Etkinlik Öncesi Raporu ve Katılım Raporu doldurmalarını rica ediyorum. Yine yürüyüş öncesinde bu belgeleri bölge güvenlik kuvvetlerine, valilik ve muhtarlıkla paylaşıyorum. Özellikle yurt dışı rotalarda bu konuda çalışmalar yürüten ayrıca departmanlar bulunuyor, ancak ülkemizde genelde kulüpler bu tür isteklerde bulunuyor ve bildirimleri gerçekleştiriyor. Bu ve benzeri konularda ayrıca dikkat edilmesi gerektiğinin tekrar tekrar altını çizmek isterim.
Ulaşım
Zaman planlamanızı yaptınız, bürokratik gereklilikleri yerine getirdiğiniz, olası aksilikleri ön görerek alternatif planlar oluşturdunuz. Sıra geldi ulaşım planlamasına. Varış noktanız, yol süresi gibi ortalama süreler üzerinden hesaplama yaparken aşağı yukarı sürenin %20’si kadar ekstra bir zaman esneme payı bırakmanız uygun olacaktır. Aksi durumda, herhangi bir arıza ya da sınır/güvenlik kontrolü, aktarma ya da rötar durumunda zincirleme olarak sorunlar yumağı içerisinde kendinizi bulabilirsiniz. Bu nedenle, mümkünse aktarmasız yolculuk yapmaya, alternatif ulaşım planları oluşturmaya, otostop ile seyahat ederken ulaşım planını aşamalar halinde sürekli göz önünde bulundurmaya özen göstermelisiniz. Eğer sabit zamanlı bir ulaşım planı varsa mümkünse son hareket saatinden önce ilgili noktada olmaya özen göstermelisiniz. Sürekli ulaşım olmayan noktalarda en yakın yerleşim noktasından alternatif ulaşım sağlayabileceğiniz birilerini bulup iletişim bilgilerini alabilirsiniz.
Köylük noktalarda toplu taşıma genelde önceden haber verilerek bildiriliyor ve bekleme noktasına buna uygun olarak araç uğruyor. Bu ve benzeri konuları yöre sakinlerine sorarak öğrenmelisiniz. Yurt dışı gezilerde ulaşım araçları, güzergahlar, ulaşım ücretleri, varsa günlük kartların temini içinde önceden bilgi derlemesi yapmanız avantaj olacaktır. Sakın ha riske girip toplu taşıma araçlarına kaçak binip şansınızı zorlamayın. Aksi durumda planladığınızdan daha fazla ücret harcama, kaynak tüketme sorunları ile uğraşmak durumunda kalabilirsiniz. Diğer yandan, bu gibi durumlar yabancı ülkelerde, kültür alışverişinde her zaman negatif tarafa not edilecek ve sizden sonraki insanların da seyir hallerini etkileyecektir.
Olası bir kaybolma halinde ise, kesinlikle panik yapamalısınız. Şu kuralı aklınızdan hiçbir zaman çıkarmayın; Dur/Panik Yapma – Düşün – Gözlemle – Planla. Kimi zaman geri dönmek, kimi zaman ise hislerinize güvenerek ilerlemek çözüm olabilmekte. Bu nedenle, içinde bulunduğunuz durumu sağlıklı bir şekilde analiz etmeniz bir zorunluluk.
Hava Durumu
Zaman planı ve ulaşım aşamalarına bağlı olarak hava durumunu kontrol etmeli, gerekli kıyafetler, ekipmanlar, konaklama ihtiyacı ve buna bağlı olarak bulundurmanız gereken minimum para miktarı da değişkenlik gösterebilmekte. Olası aksiliklere karşı hava ne kadar güneşli olursa olsun, bir panço yağmurluk çantanızın bir kenarında bulunmalı. Günlük, haftalık hava durumuna dair notlarınızı ve bu notlara uygun hareket noktalarını da planlamalısınız. Özellikle tüm gün sürecek hareketlilik halinde hava durumu konaklama noktanızdan, molalarına kadar tüm gününüzü sekteye uğratabilir, performanızı düşürebilir, kaybolmanıza neden olabilir ve zincirleme bir şekilde hedef noktanıza belirli zamanda veya hiçbir şekilde ulaşamamanıza, hatta gezinizi iptal etmenize neden olabilir.
Giyim
Zaman planlamanızı yaptınız, biletleriniz hazır, süreç içerisinde ekstra zaman aralıklarınız var, gerekli belgeler hazır, işlemler yapılmış, ulaşım sorunları çözülmüş veya notlandırılmış ve hava durumu da kontrol edilmiş… Sıra geldi, gezi süresince tüm bu sürecin gerekliliklerine uygun şekilde kıyafetleri ayarlamaya. Giyim en plansız şekilde çözümlenen başlıklardan biri maalesef. Ya gereksiz bir çok kıyafet alınır ya da ağırlıktan kaçınılarak üşünür ya da terlenir ve neticesinde hastalanılır. Benim önerim ve genelde tercihim, mümkün olduğu kadar pamuklu kıyafetler yerine çabuk kuruyan, kir tutmayan, termal ve gore-tex özellikli kıyafetler. Ayrıca, tek ve kalın bir giyecek yerine kat kat ince katmalı bir şekilde giyinilmek değişken hava şartlarında da havaya bağlı olarak uygun vücut ısısını sağlamak konusunda da etkili olabiliyor. Ani yağmurlara karşı her zaman, oldukça az yer kaplayan bir panço yağmurluk çantanızda olmalı. Çantanızın da elbette su geçirmez özellikte olması gerekiyor.

Araç-Gereç ve Ekipman
Gezinin kapsamına bağlı olarak yanınıza almanız gereken araç-gereç ve teknik ekipmanlar varsa bunları da önceden hazırlamalı ve kontrollerini yapmalısınız. Kesici ve delici aletlerin işlevselliklerini kaybedip kaybetmediklerini, çakmakların ve tüplerin dolu olması, tırmanış ekipmanları gibi özel ekipmanların dayanıklılıkları ve yeterliliklerini gözden geçirmelisiniz. Aksi durumda gereksiz ağırlık haline gelebileceklerini unutmamalısınız. Eğer, doğa yürüyüşlerinde ağırlık sizin için ayrıca bir değerlendime konusuysa buna uygun hareket etmelisiniz.