Görsel Kaynağı: Yalova Gezimiz, Gezen Anne
Yalova

Termal, Yalova

Yayın tarihi: Kelime sayısı: 579

Geçtiğimiz hafta ortasında, ani bir kararla senin son kamplarından biri için Yalova, Termal’e dair planlar yapmaya başladık. Bu alanın ilk tercihimiz olmasının nedeni hem merkeze olan yakınlığı hem de Mavi-Yeşil Yol ve Sufi Yolu‘nu gibi rotaları da barındırıyor oluşuydu. Yolculuk ve ekipman planını da yapmanın ardından Cumartesi sabahı ilk İDO seferi ile Yalova‘ya ulaştık. Yine köy dolmuşlarının hareket alanına geçip Termal araçlarıyla merkeze bir kaç 100 metre kala indik ve kamp yapacağımız noktaya doğru yürüyüşe başladık.

Yalova, Termal

Yalova’nın Temal ilçesi Samanlı Vadisi üzerine kurulu bir alan olup Ferhat Deresi ve Samanlı Vadisi içindeki pek çok küçük akarsu ile sulanır. Bu özellikleri sebebiyle karadeniz iklimi ile karasal iklim arasında bir geçiş özelliği göstermektedir. Bölgede ayrıca Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı, Sudüşen Şelalesi ve Gökçe Barajı bulunmakta.

Merkeze 12 km uzaklıkta yer alan (ilçeye İDO iskelesinden ortalama 25-30 dk’lık bir sürede varmak mümkün) ve kaplıcaları sebebiyle yerli ve yabancı pek çok sayıda turist ağırlayan önemli sağlık turizmi noktalarından biri. Hatta, ilçenin Roma ve Bizans devrinden itibaren bu özelliği ile öne çıktığı söylenebilir. Hatta, yöre Roma ve Bizans dönemlerinde Pythia Therma adı ile anılmıştır. Kaplıcalar özelinde bir yorumum yok, ancak gelirinin %90’ını turizmden sağlanyan bu ilçedeki otellerin (ilçede 7 adet büyük otel bulunuyor) ve diğer konaklama alanlarının (konutların %80’inde pansiyonculuk yapılıyor) doğa ile olan uyumsuzluğu ve tamamen doğal kaynakların tüketimine odaklanmış olmaları üzücü.

Osmanlı döneminde uzun bir süre ilgisiz kalan bölge Sultan Abdülmecit döneminde tekrar kaplıcaları ile öne çıkmıştır. Bu dönemde Abdülmecit’in annesi Bezm-i Alem Valide Sultan’ın romatizmaları sebebiyle sık sık bu bölgedeki kaplıcalardan faydalandığı bilinmektedir. Osmanlı Devleti’nin çöküş ve dağılma dönemi, patlak veren ayaklanmalar, savaşlar gibi sebeplerden dolayı bölge tekrar unutulmaya başlamış, 1929 yılında Atatürk’ün ziyareti ile yeniden ilgi odağı haline gelmiştir.

Atatürk, Yalova’yı geleceğin su şehri yapmak istemiş ve bu amaçla burada bir köşk yaptırmıştır. Bugün kent müzesi olan bu köşk, cumhuriyetin ilk yıllarında hükümetin yazlık çalışma mekanı olarak kullanılmıştır. Günümüzde müzenin de dahil olduğu hamamlar ve oteller Yalova Termal Tesisleri olarak anılmaktadır ve Sağlık Bakanlığı tarafından işletilmektedir.

Aşağıda, Yalova İDO iskelesinden Termal’e doğru yürüyerek ve/ya bisikletle takip edilebilecek 15 km uzunluğunda bir rota iletiyorum. Kamp alanı için şelale yönüne doğru ilerleyebilirsiniz.

Bu yol üzerinde pek çok alan mevcut. Orman içerisinde pek çok pınara denk gelebilirsiniz. Yol üzerindeki su kaynakları kimi zaman su yatağındaki bir değişiklik ya da mevsimsel nedenlerle kurumuş olabiliyor, bu nedenle hazırlıklı ilerlemenizde fayda var. Çağlayan Dere ve Harmankaya Kanyonu Tabiat Parkı da yine değerlendirilebilecek alanlar. Bölgedeki uyarılara dikkat etmeniz önemli.

Hey! Bir dakika!

Yeni içeriklerden haberdar olmak ister misin?


Kayıt Ol!

Etiketler

Yorumlar

Yazıyla ilgili düzenleme gönder!