Sea Kayak (Deniz Kayağı) hakkındaki giriş yazısının ardından kayaking için gerekli görülen (elbette faaliyete göre değişiklik gösterecektir) ekipmanlarla devam ediyorum. Öncelikle, aksini belirtmediğim sürece kayaking ile ilgili anlatılarım Marmara Denizi‘nin Beykoz kıyılarında, ortalama 5-6 km.’lik hareket alanıyla sınırlı olduğunu belirtmeliyim. Şimdiye kadar bu şartlar dışında bir deneyimim olmadığı için eksik ya da hatalı bilgi aktarmak istemiyorum. Diğer yandan, hava durumu ve deniz trafiğinin yoğunluğu/değişkenliği gibi dış etkenlerin de söz konusu olabileceğini unutmamak gerekir. Vurgulanması gereken konulardan da bahsettiğime göre, kayaking için söz konusu olan temel gereksinimlerden bahsetmeye de başlayabilirim.
Kayaking İçin Gerekenler
Deniz kayağı yapmak için teknik anlamda çok karmaşık ve edinmesi zor ihtiyaçlar söz konusu olmamaktadır. Bahsi geçen ekipmanlar çoğunlukla hareket etme kabiliyeti ve güvenlik düzeyine istinaden derlenmiş, denize her çıkışta mutlaka yanınızda olması gereken temel unsurlardır.
Kayak
Öncelikle denize uygun (dalga ve rüzgara) bir kayak en temel ihtiyacımız. Kayağın dümene sahip olması güçlü akıntı ve rüzgar nedeniyle kayağın rotadan sapmasını engelleyecektir. Marmara Denizi’nin bu anlamda oldukça aktif/güçlü bir akıntıya sahip olduğunu unutmamak gerekir. Ayrıca, kayağın kapalı kokpite ve bagaja sahip olması da önemli. Denizin ortasında bolca su ve enerjiye ihtiyacınızın olacağını, ancak bu ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz işletmelerin olmayacağını unutmamalısınız. Kayak türlerine ayrıca bir yazı altında değineceğim.
Kürek (Kayak Paddle)
Hareket etmek için gerekli gücün aktarıldığı, aynı zamanda manevra ve destek hareketlerini de mümkün kılan kürekler ahşap, plastik, karbon gibi çeşitli materyallerden yapılırlar. Kayak kürekleri çift taraflıdır. Plastik malzemeden üretilen küreklerin pala/bıçak ve elcikleri ile sapları farklı malzemelere sahip olabilmektedirler. Bu kürekler genelde iki parçaya ayrılabilir ve orta bölümünden açı ayarı yapılabilir. Ahşap kürekler ise genelde tek parça halindedir.
Pala bölümünün genişliği kayağın hızını olumlu etkilese de uzun turlarda kayakçının daha fazla yorulmasına neden olmaktadır. Küreğin hafifliği uzun turlarda bilek/kol kaslarının ve eklemlerinin daha az zorlanmalarını azaltır. Kayağın uzunluğu kokpit genişliğine ve kayakçının boyuna, küreğin tasarımı ve ağırlığı ise kayakçının performans beklentisine göre değişiklik gösterecektir.
Kürek kayakçının her durumda koruması gereken bir ekipmandır ve her ne olursa olsun muhafaza edilmelidir. Solo kayaking için olası bir kürek hasarına karşı yedek bir kürek bulundurmak uygun olacaktır.
Can Yeleği / Yüzdürgeç (PFD (Life Vest))
Etek ile birlikte kayağa her binişte, mevsim ve suyun durumu gözetilmeksizin giyilmesi zorunlu olan güvenlik gerecidir. Can yeleği dışında yüzdürgeç olarak da ifade edilir. Yan ve üst bağlar vücuda göre düzenlenmeli, kayakçının hareket kabiliyeti engellenmeyecek şekilde sabitlenmelidir. Omuzlardan yukarı doğru çekildiğinde yelek kulak/burun seviyesine ulaşmayacak şekilde vücuda oturmuş olmalıdır. Yeleğin omuz bölümünde, kolay ulaşılabilir şekilde yardım düdüğü bulundurulmalıdır. Ayrıca yelek ceplerinde işaret fişeği ve el pusulası gibi güvenlik malzemeleri de taşınabilir. Yelek eteğin üzerine giyilmektedir.
Etek (Spray Skirt)
Kokpite su dolmasını engellemek amacıyla kullanılır. Can yeleğinden önce giyilir. Kokpite oturduğunuzda ön/uç bölümündeki güvenlik ipi dışta kalacak şekilde arkadan öne doğru kokpite sabitlenir. Farklı model ve malzemelerden üretilmiş çeşitleri vardır. Bazı etekler tep parça iken bazılarında saklama gözleri gibi özellikler bulunur. Mevsim şartlarına uygun olarak su geçirmeyen, çabuk kuruyan ve nefes alan malzemeler önerilir.
Güvenlik ipi olası acil çıkış gereksinimlerinde kolaylıkla ulaşılabilir olmalıdır. Bu sayede etek kolaylıkla açılacak ve kokpit içerisinden çıkılabilecektir.
Yukarıdaki en temel gereksinimlerin dışında özellikle solo faaliyet ya da grup liderliği gibi durumlarda sıklıkla ihtiyaç duyulabilecek ekipmanlara da değinmekte fayda var.
Kürek Yüzdürücüsü (Paddle Float)
Devrilme ya da benzeri bir durumda denizden kayağa binmek için küreğe takılan ve şişirilerek sudan destek sağlamayı mümkün kılan bir araçtır.
Tahliye Pompası (Kayak Bilge Pump)
Kayağın devrilmesi, etek kullanılmaması gibi nedenlerden dolayı kokpite dolan suyun tahliyesinde kullanılır. Ayrıca sünger bulundurulması da pompanın erişemediği noktalarda faydalı olacaktır.
Kurtarma İpi (Tow Line)
Bir kayağın bir başka kayakla çekilebilmesi durumunda kullanılır.
İlk Yardım Çantası (First Aid Kit)
Olası kazalarda temel ilk yardım uygulanabilmesi amacıyla bulundurulması gereken malzemelerin içerisinde yer aldığı, su geçirmez çantadır.
Tamir Kiti (Repair Kit)
Çeşitli nedenlerden dolayı kayak, kürek ya da diğer ekipmanlar hasar görebilirler. Bu gibi durumlarda uygulanabilecek tamir işlemi için gerekli olan pratik araçların yer aldığı suya dayanıklı bir çanta içerisinde muhafaza edilen malzemelerdir.
Son olarak, rotaya ve performansa göre kişisel olarak farklılıklar gösterebilecek ekipmanlara değineceğim.
Giyim
Güneşten ve soğuktan korunmak için gerekli olan malzemeler. Olmazsa olmazlar arasında mevsime uygun ve mümkünse uzun kollu çabuk kuruyan kıyafetler, şapkalar en öncelikli olanlar. Diğer yandan, güvenliğiniz için üzerinizde ve özellikle boynunuzda, gözlük askısı dışında bir takının olmamasına dikkat etmenizde fayda var.
Unutmayın, kayak suyun üzeri kadar suyun altının da düşünülerek hareket edilmesi gereken bir spordur. Bu nedenle kıyafet tercihlerinde maruz kalınacak koşullar göz önünde bulundurularak hareket edilmelidir. Neoprene kıyafetler ve ayakkabı pek çok koşulda uygun hareket imkanı sağlayacaktır. Bunun yanı sıra rüzgar ve su geçirmeyen mont/ceket, güneş gözlüğü ve gözlük askısı bulundurmanız uygun olacaktır.
Su Geçirmez Çanta (Dry Bag / Deck Bag)
Kıyafetlerinizin, elektronik cihazlarınızın, kamp malzemelerinizin, yiyeceklerinizin ve daha pek çok malzemenizin bagaj bölümlerinde de olsa suya teması söz konusu olabilir. Muhafaza alanlarında da yine pratik bir şekilde ulaşmak istediğiniz malzemeleri tutabilirsiniz. Bu gibi durumlarda malzemelerin suya maruz kalması kaçınılmaz olabilmekte. Ağız kısmı katlanarak (minimum 3 defa) su geçirmez şekilde malzemelerinizi saklayabileceğiniz çantalar bu nedenle kritik bir önem taşıyabilmekte.
Su ve Su Matarası (Water Bottles)
Denizde faaliyet gerçekleştirdiğinizde tatlı su ihtiyacı oldukça kritik bir önem kazanabilmekte. Bu gibi durumlarda rotanızın uzunluğu ve hava şartlarına göre yeter miktarda su taşımanız önemli. Ek olarak tatlı su faaliyetleri için ayrıca artıma ünitesi de bulundurabilirsiniz.
Karabina (Carabiner) ve Sabitleme İpi (Gear Leash)
Çantaların ve malzemelerin sabitlenmesi, sabitleme ipinin kullanımı gibi amaçlarla yanınızda bir kaç karabina bulundurabilirsiniz.
Kask
Özellikle yoğun dalga arasında ilerlerken devrilme durumlarında oluşabilecek darbelere karşı kask takılması önerilmektedir. Bu tür bir faaliyet solo olarak gerçekleştirilecekse kask kullanımı biraz daha önemli bir hale gelmektedir.
Sağlık ve Hijyen Malzemeleri
Güneş kremi, havlu, deniz ayakkabısı veya sandalet yine hava şartlarına ve rota uzunluğuna bağlı olarak ihtiyaç duyabileceğiniz diğer malzemelerdir.
Temel eğitim aldığım gün 1 saatlik teorik eğitimin ardından yaklaşık 6 saatlik deniz eğitimi ve gezi gerçekleştirdik. Bu süreçte wet exit, assisted re-entry gibi eğitimlerde deniz kremi koruma özelliğini kaybetti. Şapka bulundurmamam dolayısıyla da epeyce bir güneş yanığına maruz kaldım. Bunun yanı sıra, su matarasının ağzının açık kalması nedeniyle yaşadığım su kaybı ve rotaya göre yetersiz kalan besin stoğum nedeniyle enerjiyi dengeleyememem de diğer karşılaştığım sorunlar olmuşlardı. Yürüyüş, tırmanış ve bisiklet turlarında da olduğu gibi, önemli olan hatalardan ders çıkarıp bir sonraki faaliyet için en uygun hazırlığı yaparak devam etmek.