Sultans Trail (Sultanlar Yolu), Kanuni Sultan Süleyman (I. Süleyman, Suleiman the Magnificent, X. Osmanlı Padişahı (1520 – 1566))’nın Viyana Kuşatması (I. ve II. Viyana seferleri) sürecindeki ayak izlerini takip eden, Avusturya, Slovakya, Macaristan, Hırvatistan, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Türkiye‘yi içerisinde barındıran uluslararası bir tarih-doğa yürüyüş rotası olma özelliğine sahip. İstanbul’da, Topkapı Sarayı önünden başlayıp ve Viyana’da, Neugebäude Palace (Schloss Neugebäude) önünde sonlanan rota 2,200 kilometre uzunluğa sahip. Rotaya dair çok daha detaylı ve güncel bilgiye rotanın web adresi (sultanstrail.com ve sultanstrail.luondo.nl) üzerinden ulaşmak mümkün.
Sultans Trail (Sultanlar Yolu)
Kanuni Sultan Süleyman’ın 1529 yılında bölgedeki iktidar mücadelesini yönlendirmek ve sınırları kontrollü bir şekilde genişletebilmek amacıyla ilk defa Viyana’ya doğru hareket ettiği ilk sefer (I. Viyana Kuşatması, 1529) üzerine kurulu (1532 yılındaki sefer kuşatma olarak değerlendirilmemektedir. II. Viyana Kuşatması ise 1683 yılında, IV. Mehmet devrinde, Kara Mustafa Paşa tarafından gerçekleştirilmiştir.) olan rota Sultanlar Yolu Girişimi olarak 2009 yılında başlayan bir çalışmanın sonucu olarak sunulmakta. Dünyanın en önemli kültür yollarından biri olarak nitelendirilen Sultanlar Yolu esasında tarihsel olarak antik bir Roma yolu olan Via Militaris (Militaris Yolu) (veya Via Diagonalis (Orta Kol)) ile de örtüşmekte.
Türkiye sınırları içerisindeki bölüm Türkiye-Bulgaristan arasındaki sınır kapısı olan Edirne, Kapıkule‘den (Edirne Merkez, Kemal Köyü) başlayıp İstanbul, Topkapı Sarayı önünde (İstanbul, Fatih, Cankurtaran Mah.) sonlanmakta.
Kanuni Sutan Süleyman’ın I. Viyana Kuşatması sürecinde otağını kurduğu alan ve II. Viyana Kuşatması sürecinde Kara Mustafa Paşa’nın çadırının kurulu olduğu sokağın da dahil olduğu Avusturya bölümü 2 alternatife sahip. 600 km uzunluğundaki bu etap rotanın en uzun bölümü olma özelliğine sahip.
Avusturya
Purbach Güzergahı
Viyana – St. Stephans Katedrali, Kara Mustafa Paşa’nın çadır kurguğu nokta, Viyana – Simmering, Sommerein, Breitenbrunn, Purbach, Oggau
Tuna Nehri Güzergahı
Viyana – St. Stephans Katedrali, Kara Mustafa Paşa’nın çadır kurguğu nokta, Viyana – Simmering, Sommerein, Tuna Nehri paralelinde Macaristan.
Avusturya sonrasındaki ilerleyiş ise şu şekilde:
Macaristan
Estergon Güzergahı
Ertergon, Budapeşte, Şiged, Mohaç
Balaton Gölü Güzergahı
Ujker, Borgata, Keled, Keszthely, Gyotapuszta, Rinyakovacsi, Şigedvar, Pecs, Szajk, Mohaç
Hırvatistan
Osijek
Sırbistan
Backi Breg, Sombor, Apatin, Novi Sad, Sremski, Karlovci, Belgrad, Oresac, Smederevo, Valika Plana, Markovac, Jagodina, Paracin, Deligrad, Niş, Nişka Banja, Bela Palanka, Ponor, Pirot, Dmitrovgrad
Bulgaristan
Seferyolu Güzergahı
Dragoman, Sofya, Plovdid (Filibe), Haskovo, Svilengrad (Cisr-i Mustafa Paşa)
Balkanyolu Güzergahı
Dragoman, Sofya (E4, E6 ve E8 rotalarıyla da burada kesişmekte), Samokov, Velingrad (Pazarcık), Borino (Karabulak), Ardino (Eğridere), Kırcaali, Svilengrad (Cisr-i Mustafa Paşa).
Önerilen Yazı
Türkiye
Avyolu Güzergahı
Kapıkule, Sırpsındığı, Edirne, Hıdırağa, Karayusuf, Süloğlu, Paşayeri, Koyunbaba, Kırklareli, Kızılcıkdere, Karıncak, Kaynarca, Pınarhisar, Poyralı, Vize, Okcular, Saray, Safaalan, Binkılıç, Aydınlar, Danamandra, İhsaniye, Akalan, Dağyenice, Boyalık, Dursunköy, Sazlıbosna, Şamlar, Kayabaşı, Eyüp Sultan, Topkapı Sarayı
Boyalık, Dursunköy, Sazlıbosna, Şamlar bölümleri aynı zamanda İki Deniz Arası rotasıyla da çakışmakta.
Seferyolu Güzergahı
Kapıkule, Sırpsındığı, Edirne, Kocasinan, İskender, Oğulpaşa, Osmanlı, Köseömer, Babaeski, Lüleburgaz, Çorlu, Silivri, Selimpaşa, Büyükçekmece, Eyüp Sultan, Topkapı Sarayı. Yol eski sefer yolu güzergahından ilerlemekte ve bugünkü Tem otoyolunun paralelinde yer almaktadır.
Genel olarak bakıldığında ülkemizdeki taraflı anlayışın ve İstanbul’daki yıkımın aksine rotadaki diğer önemli ülke ve şehirlerdeki farklı tarihi süreçlere ait eserlerin şehir kimliği ile iç içe yer aldığını ve tarih turizmi açısından özellikle değerlendirildiklerini söylemek mümkün.
Rotaya Dair Son Notlar
Tarih ve doğa severlerin ilgisini çekebilmek adına farklı noktalarda ana yoldan ayrılıp doğal güzelliklerin içinde yürüyerek ilerlenen rota geniş ölçekte bir çeşitlilik sunmakta. Trekking yolu olarak, 2009 yılında Sultanlar Yolu Girişimi‘nin bir parçası olarak Sedat Çakır tarafından tasarımlanan ve 2010 yılında yolun Türkiye ayağı uluslararası standartlara uygun olarak işaretlenen rotanın Türkiye ayağı 385 km uzunluğunda. Rota kimi noktalarda E3 ve E8 ile de çakışmakta, bu anlamda sonraki yürüyüş planları için de oldukça yararlı olacağı aşikar.
Yakın zaman içerisinde Türkiye sınırları içerisindeki iki alternatif etabı almayı planladığım rotaya dair güncel notları ayrıca paylaşacağım.
Kaynakça nedir?
- Türkiye Kültür Rotaları: Viyana’dan Türkiye’ye Uzanan Kültür Rotası, Sultanlar Yolu
- Sultanlar Yolu Avrupalı Yürüyüşçüleri Bekliyor
- Sultanlar Yolu Projesi Açılış Toplantısı Kırklareli’de Yapıldı
- Sultanlar Yolu Hakkında
- Sultanlar Yolu Yürüyüş Rotası, Nerede? Haritası? Kaç Km?
- Wikipedia, Sultans Trail
- Sultanların Ayak izlerini takip et! (Trakya, 390 km), Kültür Rotaları Derneği