Notice: Undefined index: file in /home/dnomiaap/public_html/_projects/ecodiurnal/wp-includes/media.php on line 1723
İstanbul’a dair yazılar sayesinde yaşadığım şehre dair pek çok ilginç bilgiye, farklı bakış açısına ulaştım. Sıklıkla önünden geçtiğim bir binaya, bir taşa, kapıya, kıyıya çok daha farklı bir gözle bakmaya başladım. Geçmişten günümüze şehirlerin değişimi, bu değişimler içerisinde örneğin bir ana caddenin aslında pek çok olaya tanıklık edebildiğini (Örn. Mese – Regia – Divan Yolu), kimi olayların izlerinin hala ortalarda olmasına karşın pek dile getirilmediğini, kimi olayların ise tam tersi bir şekilde allanıp pullanarak olmuş gibi anlatıldıklarına tanık oldum. Elbette her konuyu derinlemesine ele almak mümkün değil, en azından kendi hedeflerim arasında bu kadar kapsamlı hareket edemeyeceğim aşikar. Yeri geldiğinde ekleyeceğim kısa notlar belki ilerleyen zaman içerisinde ayrı derinlikler kazanırlar, kim bilir. Eski İstanbul ve Pera üzerinden ilerlemeye devam o halde.
İstanbul Üzerinden Sultanlar Yolu
İstanbul’un önemli yolları ve bu yolların bağlandığı sur kapıları ile ilgili yazıların da bağlantı noktası olan bir ara rota eklemenin uygun olacağını düşünüyorum. Avrupa’nın uzun yürüyüş rotaları (E-paths) ile temel olarak sürecin gidişatını belirtmiş oldum. Bu rotalarla ilişkili olan ve İstanbul, Topkapı Sarayı’ndan başlayan Sultans Trail (Sultanlar Yolu) bir hafta sonu süresinde keyifli bir tarih gezisi gerçekleştirmek isteyenler için biçilmiş kaftan.
Önerilen Yazı
Topkapı Sarayı elbette ayı bir gezinti planı gerektirmekte. Daha önce gezme fırsatınız olmamışsa önceliğiniz Sultanlar Yolu‘ndan ziyade Topkapı Sarayı’nı ve bu alan içerisinde yer alan Müze, Aya İrini, Porselenler, Kutsal Emanetler, İmparatorluk Hazinesi, Resimler gibi koleksiyonları, Harem, Avlular ve diğer mimari yapıları görmek olmalı. Fikir sahibi olmak için Topkapı Sarayı – 3D Sanal Tur sayfasını inceleyebilirsiniz.
Topkapı Sarayı çıkışı itibariyle Kanuni Sultan Süleyman‘ın Viyana seferlerini kapsayan güzergahını da adımlamaya başlamış oluyorsunuz. Sonrası ise Divan Yolu, Nuruosmaniye Cami, Beyazıt Cami, Süleymaniye Cami, Fatih Cami, Yavuz Sultan Cami, Kariye Müzesi, Tekfur Sarayı ve Eğrikapı, Eyüp Sultan ve Pierre Loti geliyor.
Sultans Trail: Türkiye
Tarihi yarım adadan ayrılıp Kayabaşı, Şamlar, Sazlıbosna, Dursunköy, Boyalık ile İstanbul’dan çıkmış oluyorsunuz. Ardından Trakya bölgesinde Kırklareli dahilinde Dağyenice, Akalan, İhsaniye, Gümüşpınar, Aydınlar Binkılıç, Safaalan, Küçük Yoncalı, Saray, Kavacık, Çakıllı, Evrenli, Okçular, Vize, Develi, Doğanca, Poyralı, Erenler, Pınarhisar, Kaynarca, Karıncak, Üsküpdere, Kızılcıkdere üzerinden Edirne‘ye bağlı Koyunbaba, Paşayeri, Dolhan, Büyük Gerdelli, Süloğlu, Karayusuf, Kavaklı, Ortakça, Hıdırağa, Avarız, Sarayakpınar (Sırpsındığı), Karabulur, Kemalköy ve son olarak Kapıkule’ye ulaşıp Türkiye etabının sonuna gelmiş oluyorsunuz.
İstanbul, Topkapı Sarayı‘ndan Edirne, Kapıkule‘ye devam eden etabın haritasını aşağıda paylaşıyorum.
Sultans Trail Notlarım
Müze girişi sabah 09.00 itibariyle mümkün oluyor. Ancak ziyaretçiler -özellikle turlar- 08.30 itibariyle gişelere toplanıyorlar. Müze kartınız varsa gişeye uğramadan doğrudan kapı alanına da geçebilirsiniz. Girişte kalabalıkla karşılaşmamak adına 08.00 itibariyle Topkapı Sarayı girişine vardım. İlk alandan avluya 08.30 gibi geçebilirsiniz.
Müze Kart‘ı Likya Yolu için 2016 yılında 40 TL’ye almıştım. O dönemde öğrenci indirimi var mıydı emin değilim. 2018, Nisan itibariyle Müze Kart’ı öğrenci indirimiyle 20 TL’ye (tam 50 TL) almış oldum.
Alana bisiklet, kask ve bebek arabası ile giriş mümkün değil. Bu nedenle emanet bölümüne eşyalarınızı bırakıp numara almanız gerekiyor. Ardından gezintiye başlayabilirsiniz.
Topkapı Sarayı sonrasında ilerleyip Kapalı Çarşı‘ya ulaştığımda çarşı alanına da bisikletle girilemeyeceğini öğrendim. Bu nedenle etrafından dolaşmaya karar verdim. Unutmadan ekleyeyim, tüm bu güzergah boyunca herhangi bir noktada Sultans Trail veya E-path işareti yer almıyor.
Takip ettiğim rotayı aşağıda görebilirsiniz. 18 km’lik bu rota fotoğraf çekimi için uğradığım bir kaç ek nokta daha içermekte.
Öğle saatlerinde Alibeyköy’e ulaşıp burada hareketi sonlandırdım. Bu noktadan görece daha doğal alanlar içerdiği için daha kapsamlı bir hazırlık yapmak gerekli. Bir sonraki aşamalarda da kaldığım noktadan Boyalık‘a (tek günlük) ve son olarak da Boyalık’tan Kapıkule’ye (kamplı) olacak şekilde devam edeceğim. Bu bölümlerle ilgili olan yazılarımı da okumanızı öneririm.
- Yaşadığın Yeri Tanı: İstanbul
- Haliç Nedir? Özellikleri Nelerdir?
- Haliç Adaları
- Kültür Rotası: İki Deniz Arası (Between Two Seas)
Son olarak, 2010 yılında yayınlanan rota videosu ile yazısı sonlandırıyorum. İstanbul ve Edirne bölümlerine ait eklemeleri yine bu yazı üzerinden takip edebilirsiniz.